Сондажите за нефт и газ в Черно море трябва да започнат до май 2016 г.

5046
Сондажите за нефт и газ в Черно море трябва да започнат до май 2016 г.

Сондажите за нефт и газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море ще започнат между месеците февруари и май 2016 година. Това съобщи управителят на фирма "Тотал България" Кзавие Фожрас.

Сондажите ще струват от 700 хиляди до 1 милион евро на ден.

Избраха "Шел" да проучва "Силистар" в Черно море за нефт и газ

Компанията „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт...

Предвидено е вторият сондаж да започне през първото тримесечие на 2017 година. Сондите ще преминават през 2 хиляди метра в морската вода и още 4 хиляди метра в скалата на морското дъно, предаде БНР.

Ако успеем да открием нефт или газ, това ще доведе до голяма независимост на българската енергийна система, подчерта Кзавие Фожрас.

Той съобщи, че досега са извършени сеизмични проучвания, които са приключили през 2014 година. В момента данните от тези проучвания се анализират, за да може фирмата да се подготви за началото на дълбокия сондаж. Цялата операция преминава през три етапа, като първият включва проучвателни дейности. Ако бъдат открити нефт и газ, ще стартира вторият етап по изграждането на съпътстващата инфраструктура. Третата фаза е добивът на природните богатства, който ще продължи до 30 години.

Логистичната база, свързана със сондажните дейности, ще бъде разположена в промишлената зона на "Пристанище Варна", а работниците ще бъдат извозвани до сондажния кораб с вертолети, които ще излитат от Варненското летище, съобщи Фожрас и допълни, че приносът към местното икономическо развитие ще бъде свързан основно с транспорт на служители, съхранение и управление на стоки и материали, както и специализирани консултантски услуги.

Още една американска компания се интересува от "Терес" и "Силистар"

След като вчера стана ясно, че Exxon Mobil се интересува от участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и пр...

От компанията подчертаха, че сондажите ще бъдат извършени съобразно всички норми за безопасност и с грижа за околната среда. След тяхното приключване, ако не бъдат открити нефт или газ, отворите ще бъдат запълнени с бетон.

Блокът "Хан Аспарух" се намира в Западната дълбоководна зона на Черно море. Той е на разстояние 86 километра от нос Калиакра и 128 километра от Варна. Площта на блока е 14 220 квадратни километра.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com