Сотир Цацаров ще съди "Антикорупционния фонд" заради твърдение, че телевизионна водеща му е гадже

16823
Сотир Цацаров ще съди "Антикорупционния фонд" заради твърдение, че телевизионна водеща му е гадже
Снимка: БГНЕС

Един от собствениците на асансьорния завод „Изамет“ Явор Златанов проговори в новото видео на Антикорупционния фонд (АКФ) по казуса „Осемте джуджета“. Едно от твърденията му е, че шефът на КПКОНПИ и бивш главен прокурор Сотир Цацаров е бил гадже с бившата му съпруга телевизионната водеща Радост Тодорова.

„Докато бях в ареста, голямата ми дъщеря живееше с майка си. Един ден, когато са се скарали двете, дъщеря ми Бела е казала: „Не те понасям! Другата седмица тате ще го пуснат и аз ще отида при него. Не искам да те виждам повече никога през живота си“. Майка ѝ е отговорила, че настоящото ѝ гадже е много силен прокурор, който ѝ и казал, че няма да ме пуснат“, добави Златанов. По онова време главен прокурор е именно Сотир Цацаров.

"Докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно каквото ви кажем". Проговори другата страна от "Осемте джуджета"

Един от основните участници в историята, позната като Осемте джуджета - бизнесменът Явор Златанов, реши да застане пред камерата в инте...

Цацаров ще съди АКФ 

В официално писмо Сотир Цацаров отрича тези и още твърдения от предишни видия на АКФ по случая „Осемте джуджета“. „Не познавам нито г-жа Радост Драганова, нито г-н Явор Златанов. Нямам каквато и да е намеса или участие в действия на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинения или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази насока представляват откровена лъжа“, посочва той и се заканва да съди АКФ за клевета. 

„Срамно е, че финансирането, предоставено на „Антикорупционния фонд“ от основния ви спонсор - фондация „Америка за България“, се използва и за тиражиране на откровени лъжи. Срамно е, че начинът, по който това се прави от вас, няма нищо общо с прокламираните стандарти за етика и прозрачност“, пише още Цацаров.

Това е опит за натиск

Николай Стайков предвиди какви ще са следващите разкрития, свързани с ББР (ВИДЕО)

"За първи път министър обяви неща, които досега много хора, включително и прокуратурата казваше, че са само публикации на медии на подс...

От АКФ веднага отговориха с позиция, изпратена до медиите, в която подчертават, че Цацаров не е коментирал други теми, излезли в казуса „Осемте джуджета“. „Отново без коментар от Ваша страна остават въпросите за отношенията Ви с главните действащи лица в „Осемте джуджета“ - бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и неговата съпруга Любена Петрова“, посочват те.

„В днес публикуваната позиция, в качеството Ви на председател на КПКОНПИ, обаче, виждаме опит за натиск върху нашата организация и класически случай на SLAPP (strategic litigation against public participation т.е. дела с цел възпрепятстване на публичното участие). Считаме, че публикуваната позиция представлява публична заплаха с дело за клевета, без да отчита обстоятелството, че нашата организация просто е дала възможност да се чуе гласа на брутално засегнатия, дори физически от действията на институциите Явор Златанов. Считаме, че заеманата от Вас висша публична длъжност със сериозни правомощия не предполага отправянето на неясно формулирани заплахи по повод на предоставено право на отговор по предходна публикация, защото възприемането и институционализирането на подобен подход би дискредитирало Антикорупционната комисия и би допринесло за превръщането ѝ в институция-бухалка“, посочват от там.

„Не на последно място, в позицията Ви прозира ясно и опит да се повлияе върху нашата дейност чрез рефериране към донорските ни организации и внушения, че получените от тях грантове се разходват в нарушение на етични правила. Уверяваме Ви, че и в досегашната си дейност и занапред Фондация Антикорупционен фонд спазва и ще спазва най-високи стандарти за етичност и професионализъм, доказателство, за което е и високото доверие, с което се полза дейността на Фондацията в обществото“, пишат още от Антикорупционния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com