Спортен празник за деца в риск събра стотици доброволци на Витоша (СНИМКИ)

1565
Спортен празник за деца в риск събра стотици доброволци на Витоша (СНИМКИ)
Снимка: ПП Природен парк Витоша

За пета поредна година „Споделените игри“ на Витоша се превърнаха в голям спортен празник със значим социален ефект. Събитието, организираното от „София – европейска столица на спорта“, Национална спортна академия „Васил Левски“, Сдружение „Паракидс“ и Дирекция на Природен парк „Витоша“, събра тази сутрин на Игликина поляна стотици желаещи да покажат, че хората в неравностойно положение могат да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения. Форумът цели да предизвика по-толерантно и ангажиращо отношение към хората със специфични потребности и техните проблеми в съвременното общество. По време на празника деца и младежи в неравностойно положение получават напътствия и възможност да спортуват, подпомагани от свои връстници.

Тазгодишните „Споделени игри“ бяха открити от д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша, Анатоли Илиев - зам.-председател на „София – европейска столица на спорта и Даниела Садикова от организация „Паракидс“, които пожелаха на всички дошли да се забавляват със спортните и туристически активности и им благодариха за силната отдаденост на благородната кауза. Спонтанно микрофона взеха и част от участващите в празника деца, особено впечатли с приветствието си малкият Тошко, който заяви, че не си представя живота без хората край него.

Играчки и полезни устройства за 106 деца с увреждания в Смолян

На сладка почерпка и много веселие бяха поканени всички деца, членове на Регионалната  организация на Съюза на инвалидите в Смолян...

На поляната днес се практикуваха 13 различни дисциплини - тенис на маса, бадминтон, алпийски тролей, футбол, ориентиране, лесовъдни игри, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккечър, работни ателиета, подвижни игри: голяма топка и др. Голям интерес предизвикаха и организираните от Дирекцията на ПП „Витоша“ лесовъдни игри, които по традиция освен състезателния си характер имат много силен възпитателен ефект, а за участниците бяха предвидени много подаръци.

В организацията активно се включиха Спортен клуб „Вертикален свят“ и Сдружение „Паракидс“. Целта е по естествен път, чрез спорта да бъдат въвлечени в активни действия и младежи в неравностойно положение. За трета поредна година към участниците с демонстрации се включиха 50 таекуондисти от Централния полицейски клуб.

Омбудсманът поиска по-високи помощи за деца с увреждания, отглеждани от роднини

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и до председателя на парламентар...

Събитието цели социализация и интеграция на младежи със специални нужди чрез споделени игри в природна среда. Вече близо две десетилетия тече процес по утвърждаване и популяризиране на специализиран център „Игликина поляна“ в ПП „Витоша“ за спорт в планината. Изградената през 2004 година от Дирекция на Природен парк „Витоша“ спортно-информационна алея за хора с увреждания на опорно-двигателния апарат в местността Игликина поляна се превърна в много посещавано и предпочитано място за отдих.

Дарителската кампания на ДПП „Витоша“ „Витоша – достъпна за всички“, стартира през ноември 2017 г. под мотото „Избери, за да помогнеш!“. През 2018 г. бяха събрани 21 000 лв., които послужиха за възстановяване на съществуващите и изграждане на нови съоръжения на Игликина поляна за хора със специфични нужди. Сред дарителите е Фондация „София - европейска столица на спорта“ - инициатор на „Споделени игри“, осигурила специално изработена люлка за ползване от хора в неравностойно положение.

„Споделените игри“ са продължение на проведения през 2018 г. щафетен супермаратон „Един ден на Витоша“ с основното участие на алпиниста Дойчин Боянов в компанията на известни спортисти и хора с увреждания. Огромен интерес предизвика и филмът, отразяващ спортното събитие, както и спортният фестивал „НДК – 360“. От отделните издания на „Споделени игри“ продължава заснемането и на кратък документален филм, който ще бъде презентиран в училищата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com