Спрени ли са студентските бригади в САЩ?

5145
Спрени ли са студентските бригади в САЩ?
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки пандемията от коронавирус, в момента програмата за студентските бригади, която се регулира от Държавния департамент на САЩ, не е отменена. Началото й е планирано за 13 май, а студентите са подписали договорите си с американски работодатели, имат самолетни билети и им остава единствено да проведат интервю за виза, пише Сега.

Попитан какво ще се случи по повод ситуацията, че хиляди студенти се готвят да пътуват на бригади отвъд океана, ген. Венцислав Мутафчийски заяви: „Хиляди студентите не се готвят да пътуват никъде“. Оказва се, обаче, че програмите не са спрени въпреки тежката епидемия в Съединените щати. Въпросните интервюта бяха насрочени за 22 март, но заради извънредното положение бяха отменени.

Протести в САЩ за махане на мерките срещу коронавируса - дали е заради Тръмп?

Стотици протестираха в различни градове в САЩ срещу извънредните мерки поради пандемията от коронавирус, съобщи АФП. Те бяха поощрени и...

"САЩ не допускат пътници, пътуващи от държави, част от Шенгенското споразумение, до 13 април. Към момента след тази дата студентите биха имали възможност да пътуват и да започнат работа за избрания работодател", казва Станимир Найденов от консултантска къща „Интеграл“. По думите му тези, които вече са закупили билети, ще имат възможност да ги презаверят за по-късна дата, но след получаването на информация от спонсориращите организации за новите им работни дати със съответния работодател.

Най-ранните пътувания са за Аляска и вероятно там ще се наложи презаверяване за по-късна дата, поясняват консултантите. "Дейностите, свързани с подготовката по заминаването на студентите, продължават както от страна на Usit Colors, така и от страна на американските ни партньори. Работните разрешителни с дати преди 11 май ще бъдат коригирани и преиздадени за по-късни дати по административен път", са написали в сайта си и от агенцията за пътувания Usit Colors. Относно самолетните билети Станимир Найденов от "Интеграл" коментира, че авиокомпаниите са в процес на уеднаквяване на политиките си за възстановяване на суми при настъпването на ситуация извън техния контрол, като предстои да бъде предоставена детайлна информация, съобразена със ситуацията. Същото се отнася и за спонсориращите организации, с които от консултантската къща работят – процесите на всички тях се влияят от динамичното развитие на ситуацията с коронавируса.

Студентът може да се откаже, но ще търпи неустойки според това кога се е отказал. Посредническата агенция признава, че в договорите няма клаузи за форсмажор. "Това е световна извънредна ситуация. Нямало е как тя да бъде предвидена преди октомври, ноември и декември миналата година, когато са сключвани основно договорите по програмата. Затова и за тази програма положението е наистина извънредно. Поради което очакваме, ако програмата бъде отменена, да получим инструкции от Държавния департамент и спонсориращата организация", казват оттам.

На тревогите, че САЩ са най-засегнатата страна в момента, посредникът отвръща, че младежите ще пътуват със здравна застраховка, "която гарантира професионално лечение и обезпечаване на всички необходими за лечението дейности, ако студентът се разболее в САЩ, включително и от коронавирус".

Ген. Мутафчийски: Засега не може да препоръчаме разхлабване на мерките

„Имаше неспазване на мерките около Цветница и сега може би щяхме по-смело да говорим за бъдещите планове за разхлабване на меркит...

Ако програмата бъде прекратена от САЩ, а българската страна е покрила всичките си ангажименти, условията за евентуално възстановяване на сумите ще зависят от американската спонсорираща организация. „Ето защо многократно повтаряме, че трябва да се изчака началото на програмата и обстоятелствата, при които тя ще се случва. В настоящия момент в изпълнение на договорите всички дължими суми от българска страна са преведени на спонсориращите американски организации. Сиреч, ако САЩ не могат да ги приемат и да осигурят работа по работната оферта, влизаме в хипотезите на неустойки", казват още консултантите. И прогнозират, че предвид извънредната ситуация в цял свят процесът на евентуално връщане на пари ще е въпрос на договорености, които вероятно ще могат да се случат след 13 май.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com