Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срокът за предложения в "Загорка Зелен Фонд" изтече

11 юни 2013, 14:49 часа • 12820 прочитания

Приключи периодът за кандидатстване в конкурса "Загорка Зелен Фонд", който водещата пивоварна компания провежда за трета поредна година. До крайния срок 31.05. бяха подадени общо 18 проекта в двете обявени категории: „Зелени“ градоустройствени елементи и Природосъобразно използване на ресурсите. Голяма част от проектите обхващат дейности, чиято реализация е на територията на община Стара Загора и региона, няколко от тях са съсредоточени в село Богомилово, Раднево, Гранит и Раднево, а две от кандидатстващите идеи покриват Стара Загора, Казанлък и още няколко общини от региона.

Основният фокус на кандидатствалите идейните проекти е върху повишаване информираността на обществеността на област Стара Загора по отношение проблемите, свързани с опазване на околната среда.  Много от предложените дейности са  са насочени към предприемане на адекватни мерки за неговото разрешаване.

Десет членно жури в състав: Николай Младенов, Невен Маджаров, Нина Владимирова (от „Загорка“ АД), Емил Христов – председател на Общински съвет Стара Загора, арх. Петър Киряков, член на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България /КАБ/, Тодор Бургуджиев, председател на ЕКОПАК, Елена Стоева, председател на УС на „Зелени Балкани – Стара Загора“, Евгения Друмева – гл. редактор на vesti.bg, Асен Ненов – независим експерт и eколог Ива Дойчинова – журналист, радио и телевизионен водещ, разгледа през изминалата седмица кандидатствалите проекти и даде своята оценка на всеки един от тях по следните критерии: приложимост, целева група, въздействие върху общността и оригиналност/нестандартност на проектите.

В момента на сайта на „Загорка“ АД протича публично гласуване, в което може да участва широката общественост. Проектите, събрали най-много гласове през сайта на компанията ще бъдат добавени към тези, оценени най-високо от журито. Така вотът на гражданите ще бъде добавен към този на оценяващата комисия и ще бъдат избрани проектите, които ще получат финансиране. Публичното гласуване продължава до 14 юни на сайта на компанията: http://www.heinekenzagorkabrewery.bg/bg/projects.html. Победителите в конкурса, които ще получат дарения за реализацията на идеите си, ще бъдат обявени на официална церемония на 20.06. в  пивоварна Загорка.

За трета поредна година „Загорка“ АД ще дари средства за реализирането на еко проекти, като този път предвидената сума е в размер от 80 000 лева. Тази година програмата за корпоративно дарителство и конкурсът стартираха с ново име: Загорка Зелен Фонд, което ясно изразява амбицията на компанията да бъде зелен пивовар и насочва към типа проекти, които „Загорка“ АД желае да подкрепи. До участие в програмата бяха допуснати юридически лица с нестопанска цел от цялата страна, като основното изискване към проектите бе те да бъдат реализирани на територията на област Стара Загора. Продължителността на програмата е седем месеца (май – ноември, 2013), в които се включват пет месеца за реализация на отличените проекти (юли – ноември, 2013). Партньор в провеждането на инициативата е Обществен Дарителски Фонд – Стара Загора.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес