Стартира кампания "Пиши на своя евродепутат - спаси интернет"

2198
Стартира кампания "Пиши на своя евродепутат - спаси интернет"
Снимка: iStock/Guliver

"Интернет в сегашния му вид е застрашен от предложение за нова директива относно авторското право в цифровия единен пазар". За това алармират от сдружението "Цифрова република", откъдето стартират и кампания "Пиши на своя евродепутат - спаси интернет".

"Текстовете вече бяха приети от правната комисия на Европейския парламент и на 5 юли предстои тяхното гласуване в пленарната зала на институцията. Съществуват индикации, че текстовете на новата директива ще бъдат подкрепени и там, въпреки че редица видни интернет експерти, включително и създателят на world wide web технологията Тим Бърнърс - Лий и съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс - вече се изказаха остро против нея. Мненията на някои експерти стигат дори до прогнозата, че директивата и по-конкретно два текста от нея ще промени интернет изцяло и дори ще го унищожи в сегашния му вид", алармират от сдружението.

По-евтин мобилен интернет в роуминг за Западните Балкани още от това лято

Роумингът няма как да отпадне. Нашата цел е намаляване цените на роуминга за страните от Западните Балкани. Още това лято операторите щ...

Какъв е проблемът?

Интернет общността е разтревожена най-вече от два члена на новата директива. Първият от тях – чл. 11 – въвежда ново сродно право, което стана известно с наименованието „данък върху линковете“. То предвижда забрана за онлайн търсачките, социалните мрежи и други сайтове при публикуване на хиперлинк да добавят към него и кратък текст, поясняващ за какво е линкът (т.нар. snippet), освен ако не са сключили лицензионно споразумение с източника, към който е линкът. Вторият спорен текст е чл. 13, който въвежда задължението за онлайн платформите да сключат лицензионни споразумения с правоносители или да инсталират софтуер, способен да филтрира цялото съдържание, което се ъплоудва и да блокира публикуването на съдържание, което е с неуредени права.

Какво предлага „Цифрова република“?

Българското сдружение „Цифрова република“, заедно с множество международни организации се обяви против одобряването на мандата на Европарламента за приемане на чл. 11 и чл. 13 от предложението за нова европейска директива. В тази връзка „Цифрова република“ стартира кампанията „Пиши на своя евродепутат – спаси интернет“, в рамките на която призовава всички български граждани да изпратят писмо до избраните от България европейски депутати и да ги информират, че не желаят двата спорни текста да бъдат приемани.

Киберпрестъпленията се превръщат в растящи предизвикателства за компаниите

Измами, извършени от потребителите (45%), корупция и подкупи (40%) и киберпрестъпления (30%) са най-често срещаните икономически престъ...

„Нашата организация също цени авторското право и включва множество автори и носители на авторски и сродни права. Вярваме, че всички имаме интерес от развитието на една отворена глобална мрежа, в която свободното споделяне е ценност. Затова призоваваме всички български граждани да вземат отношение по този важен въпрос и да се свържат с европейските депутати, излъчени от България, като изразят своята позиция против тези спорни текстове от новата директива“, споделя Ана Лазарова, председател на управителния съвет на Сдружението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com