Стартира кампанията “Спаси живот. Сложи си колана!” за пътниците в автобусите

1486
Стартира кампанията “Спаси живот. Сложи си колана!” за пътниците в автобусите
Снимка: Община Добрич

Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” и Конфедерация “Сдружение на автобусните превозвачи“ започват кампания за безопасността на пътниците в междуградските автобуси. Кампанията под надслов “Спаси живот. Сложи си колана!“ ще насочи вниманието на гражданите към необходимостта да поставят предпазен колан и в автобусите, за да намалят риска от наранявания за себе си и околните при пътнотранспортно произшествие.

По данни на Европейската служба за наблюдение на безопасността на движението по пътищата (ERSO) носенето на предпазен колан намалява риска от фатални или сериозни наранявания с около 60%. Спрямо направените изчисления 900 смъртни случая годишно в ЕС могат да бъдат избегнати, ако 99% от пътниците в автомобила носят предпазни колани. В България много често водачите и пътниците пренебрегват необходимостта от използване на обезопасителни колани. Само 1/3 от пътуващите на задните седалки слагат колани.

Абсурд след абсурд с коланите в автобусите

За съжаление не всички автобуси в България са оборудвани с колани. Това призна старши комисар Бойко Рановски, след като уточни, че вече...

На 7 април от 15:00 часа на Централна автогара в София кампанията ще бъде открита с участието на Мария Лазарова, заместник-председател на ДАБДП, и Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация “Сдружение на автобусните превозвачи“. Експерти от ДАБДП и представители на автобусните превозвачи ще проведат беседи с пътниците за това как действията на всеки един човек могат да повишат пътната безопасност и защо е важно поставянето на предпазен колан без значение дали се возим в автобус, самолет или автомобил.

ОЩЕ: Какво трябва да знаете за предпазните колани

Кампанията ще продължи през целия месец април. През 2022 г. в страната са настъпили 212 пътно-транспортни произшествия с участието на автобуси. Доказано е, че при евентуално настъпване на пътнотранспортно произшествие с участието на автобус, ако всички пътници са сложили колан, шансът да има загинали или тежко ранени намалява драстично.

Превенцията, промяната в начина на мислене и отговорността за личната безопасност и безопасността на околните са елементите, които ще бъдат във фокуса на всички дейности по време на кампанията “Спаси живот. Сложи си колана!“.

КАТ проверява за колани в автобусите

Масови проверки за слагане на коланите от пътниците в автобусите започна КАТ. Операцията, която е част от календара на TISPOL - Европей...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com