Стартира проект за жертви на домашно насилие

3422
Стартира проект за жертви на домашно насилие
Снимка: iStcok/Guliver

Започна изпълнението на Проект "Да не оставим нито едно нуждаещо се лице без грижа"- Защита на правата на уязвими лица, пострадали от домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново в условията на пандемия.

През юни 2020 г. Фондация „Български център за джендър изследвания” /БЦДИ/ - София и БЦДИ - клон Хасково започнаха изпълнението на Проект “Да не оставим нито едно нуждаещо се лице без грижа” - Защита на правата на уязвими лица, пострадали от домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново в условията на пандемия, подкрепен финансово по Договор № 93-00-152/08.06.2020 г. за безвъзмездна финансова помощ от Министерство на правосъдието на Република България. Срокът за изпълнението на проекта е до началото на октомври 2020 г. Изпълнението на проекта ще осигури и подкрепи продължаване предоставянето на услугите за жертви на домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново, които включват безплатни консултации за пострадалите лица с психолог и юрист (съгласно чл. 5, ал. 1, т. 6 от Закона за защита от домашното насилие - ЗЗДН), както и изпълнение на специализирана програма за извършители на насилие по чл. 5, ал. 1, т. 5 от ЗЗДН.

В рамките на проекта в посочените градове ще бъдат обгрижени с консултации по общо около 50 лица пострадали от домашно насилие, като петима извършители на насилие ще бъдат включени в специализирани програми.

Програма за социално-психологическо консултиране. Тя включва изслушване на заявения проблем, помощ при идентифицирането на актовете на домашното насилие, търсене на ресурси за справяне и подкрепяща среда; социално застъпничество и посредничество; придружаване до институции.

Програма по овластяване и психологическа подкрепа. Програмата включва терапевтична работа по преодоляване на травмата, активиране на собствените ресурси за излизане от ситуацията на насилие и реинтеграция в обществото.

Програма за юридическо консултиране е съществен елемент за подпомагане на пострадалите лица за вземане на решение за справяне с проблема. Тя спомага за очертаване на реално възможните законови действия, които лицето може да предприеме за своята защита, както и за подреждане на неговите приоритети. Програмата включва застъпничество и подкрепа при започване на процедури за закрила във връзка със ЗЗДН.

Специализираната програма за извършители включва различни модули и тренинги за промяна в ценностната система, в начина на мислене, нагласите за справяне с агресивното поведение, със стереотипи, предразсъдъци и зависимости. Основна цел е придобиването на нова нагласа и разбиране на насилието като неприемлив модел на поведение чрез осъзнаване на собственото агресивно поведение по отношение на близки хора и придобиване на нови навици за решаване на конфликти и спорове без използване на агресия.

Проектът включва и дейности по изготвяне и разпространение на информационни материали по въпросите, свързани с превенция на домашното насилие, които ще бъдат разпространявани в печатен и в електронен формат.

За горепосочените услуги потенциалните ползватели и участници в програмите могат да бъдат насочвани към:

Фондация БЦДИ – София /за София и връзка с Велико Търново/

Адрес: бул. „Васил Левски” 33, София 1142

Насилие в Кипър: Мъж рита жена, вероятно става въпрос за българи (ВИДЕО)

Сериозен инцидент на предполагаемо домашно насилие потресе град Пафос, Кипър. Много е вероятно в случая да става въпрос за българи, спо...

Тел.: 02/963 53 57

e-mail: office@bgrf.org

 

Фондация БЦДИ – клон Хасково

Адрес: ул.”Пирин” № 9, Хасково 6300

Предложение: Личните лекари да са задължени да информират за домашно насилие

Предлагам личните лекари да са задължени да информират полицията при данни за домашно насилие. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в "...

Тел.: 038/ 624685

Адрес: бул.”България” 51, Свиленград

Тел.: 0877/220655

e-mail: bgrfhaskovo@gmil.bg

И чрез безплатната денонощна телефонна линия за професионална подкрепа на жертви на домашно насилие на Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола”, действаща на национално ниво 0800 11 977

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com