Стартират безплатни прегледи в няколко града в страната

4639
Стартират безплатни прегледи в няколко града в страната
Снимка: iStock/Guliver

Фасадата на Националния дворец на културата в София светна в розово. С това се поставя старт на информационната кампания за борба с рака на гърдата, предава БТВ.

Това е сред най-често срещаните онкологични заболявания, а в България около 3500 жени се диагностицират всяка година. Безплатни прегледи за рак на гърдата започват от 4 октомври в София, Варна, Плевен и Стара Загора. Поводът е месецът, посветен на борбата с болестта. Формата за записване за прегледи ще бъде отворена на 8 октомври.

Плевел е новото откритие в борбата срещу рака на гърдата

Всички сме чували, че ракът на гърдата е диагноза, която отнема много животи по целия свят и в последните години става все по-разпростр...

Има хора като Ани, които запомняш завинаги, когато ги срещнеш. Заради усмихнатите й очи, които не помръкват, дори и в най-тежките моменти. Сама открива малка бучка, оказва се злокачествена. Следват операция, химио- и лъчетерапия, замразяване на яйцеклетки. Не само лекарствата, но и любовта помагат на Ани. В болницата получава предложение за брак от приятеля й, вече съпруг Захари. Вече здрава, Ани продължава да бъде посланик на надеждата.

„Перуката, тюрбаните, които имах ги дарих на жени, които са в същото положение. Ние трябва да с обградим с хора, които ни обичат, за да можем да преминем през този изпитание на живота“, отбелязва Ани. И да се надява и на още едно чудо – да бъде майка.

Открито навреме, заболяването е лечимо, казват лекарите. В болница „Надежда“ осигуряват 200 безплатни прегледи по двойки. „Майка с дъщеря, две приятелки, две сестри могат да отидат на такива прегледи и съответно да проведат тази важна ранна скринингова диагностика“, посочва д-р Мила Петрова – ръководител на клиниката по „Медицинска онкология“ в МБАЛ „Надежда“.

Кампанията тази година е насочена към профилактиката на най-честото онкологично заболяване при жените. Посланието е „За мен е важно ти да си добре“, с напомняне, че близките ни трябва да се грижат за здравето си, посочват от болница „Надежда“. „Искаме посланието да достигне до жените и всяка една да напомни на найобичаните си дами, че не трябва да пропускат преглед за рак на гърдата. Защото това е от изключителна важност за ранното диагностициране и навременно лечение“, припомнят специалистите.

Нана Гладуиш: Любовта на семейството ми и работата ме спасиха от рака на гърдата (ВИДЕО)

„Синът ми беше на 2 години и 7 месеца, когато ме диагностицираха с рак на гърдата за първи път. Аз бях на 38 и ми се живееше. На ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com