Стартират дейностите по изпълнение на ОП "Околна среда 2014-2020"

7296
Стартират дейностите по изпълнение на ОП "Околна среда 2014-2020"
Снимка: БГНЕС

Днес започват дейностите по изпълнението на новата ОП "Околна среда 2014-2020". Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде БГНЕС.

Василева уточни, че чрез финансирането по ОП "Околна среда 2014-2020 г." (ОПОС) се предоставя възможност на МРРБ да продължи провеждането на реформата във ВиК сектора. "ОПОС е във финална фаза на своето одобрение, очакваме в рамките на дни да бъде одобрена от ЕК. Тя осигурява 3,5 млрд. лева за околната среда в България. От този ресурс, 2 млрд. 339 млн. лева са предназначени за инвестиции във ВиК сектора", съобщи Василева.

Правителството одобри ОП "Околна среда"

Правителството одобри окончателния вариант на ОП "Околна среда" 2014 - 2020 г. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина ...

Принципите, върху които ще се основава финансирането във ВиК сектора произтичат от стратегията за развитие и управление на ВиК сектора - регионализация, консолидация, развитието на регионалния принцип при провеждането на инвестиционната политика. Според Василева това ще доведе до ефективност на сектора и до възможности за устойчивост и повече ефективност.

"В хода на преговорите с ЕК, постигнахме споразумение да бъдат изпълнявани ранните проекти, общата стойност е около 500 млн. лева. Този ресурс и тази възможност ще дадат шанса да осигурим плавния преход между старата и новата оперативна програма", посочи министърът на околната среда. Според нея реформата във ВиК сектора е процес, който е необратим. "Той се подпомага с финансиране, както по линия на ОП 2007-2013 г., така и от проекта, който стартира днес, а той е за реализацията на всички дейности, които са обвързани с разработването на регионалните прединвестиционни проучвания, анализите, нормативната база", допълни Василева.

Тя каза още, че вече има план програма - на 30 юни ще се състои първият мониторингов комитет на програмата, като веднага след това стартират поканите за проектни предложения към бенефициенти.

Припомняме, че правителството одобри ОП "Околна среда 2014 - 2020 г." в средата на май тази година.

Парите по ОПОС не са спрени, заяви Василева

Парите по старата ОП „Околна среда“ не са спрени. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по пово...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com