Столична община има десет пъти повече камери от МВР и те записват

19942
Столична община има десет пъти повече камери от МВР и те записват

Две системи от камери за наблюдение работят в София. Едната система се поддържа от Столична община, а другата – от МВР. Оказва се обаче, че тази на МВР не записва, за разлика от тази на Столична община. Записите от Столична община се пазят в рамките на две седмици.

От общината твърдят, че има ефект от системата. И дават пример – в Борисовата градина имат 56 камери, като там инцидентите са намалели след инсталирането им. Има камери и на основни пътни артерии – „Витошка”, „Пиротска”. Общината разполага към 3700 камери. А системата е на разположение и на МВР. Камерите се използват и по следния начин – при засичане на нередност, общината подава сигнал до Общинска полиция и полицаите действат. Ако не стигнат на време на мястото на инцидента, се предава диск със запис от съответната камера.

Борисов нареди веднага да бъдат пуснати спрените камери на МВР в София

Заради публикация в "168 часа" и заради случая с бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, премиерът Бойко Борисов е наредил да се пуснат всички...

Според бившия секретар на МВР и част от „България без цензура” Николай Радулов камерите не били достатъчно ефективни, защото не е ясно колко души наблюдават едновременно през всички тези 3700 камери. Той даде пример за тежки престъпления в столицата, при които камерите не помогнали.

Колкото до възможността да се проследи например кола по номера ѝ, Радулов даде пример с Великобритания. Там имали много големи трудности с разпознаването на терористи, които в крайна сметка властите задържали, но след дълго време, тъй като разпознаването по видео запис в началото не било ефективно.

На границата разпознаването на хора трябва да се прави от хора, категоричен беше Радулов по темата с изчезналия Петко Сертов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София