Столични квартали в готовност за гражданско неподчинение заради Северната скоростна тангента

26259
Столични квартали в готовност за гражданско неподчинение заради Северната скоростна тангента
Снимка: БГНЕС

Жители на няколко столични квартала са в готовност за гражданско неподчинение заради строежа на Северната скоростна тангента. Това стана ясно от декларация от живущите и собствениците на земи в кварталите „Илиянци”, „Требич”, „Бенковски”, „Враждебна”, „Орландовци” и „Малашевци”, която беше представена на заседанието на Столичния общински съвет от общинския съветник от ВМРО Ангел Джамбазки, предаде „Фокус”.

Живущите в тези квартали са засегнати от отчуждаването на земи за строежа на Северната тангента. „Възразяваме остро срещу начина, по който се оценяват земите ни и са проведени процедурите по избор на оценител и отчуждаване. Намираме предложените цени за силно занижени и крайно несправедливи. Настояваме да бъдат извършени проверки и да бъдат дадени отговори за това как и от кого е проведена обществената поръчка за оценител, кой е оценителят и какви са неговите професионални качества, има ли избрани изпълнители на обекта и кои са те, има ли сключени договори за строеж с фирми за строеж и инвестиционен контрол, проведено ли е съгласуване на цените с Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие, кои са длъжностните лица, извършили тези проверки и съгласни ли са с тези цени”, се посочва в декларацията.

Грипна епидемия и в София от утре

Столичната регионална здравна инспекция /СРЗИ/ обявява грипна епидемия в София, считано от 23 януари. Това съобщиха от инспекцията. Е...

„Предложените цени са неудовлетворителни, скандални и обидни и всички ние ще търсим правата си по съдебен ред. Няма да дадем разрешение за никакъв строеж, докато не бъдат изпълнени справедливите ни искания и земите ни не бъдат оценени и заплатени справедливо. В противен случай заявяваме своята готовност за гражданско неподчинение”, заявяват живущите в тези квартали.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ Роберт Янакиев каза: „Съгласявам се с това, че хората трябва да имат претенции за цената на имотите си, да не се съгласяват с ниските цени, но си мисля, че това не е нещо, което правим ние – общинските съветници. Нито ние сме оценителите, нито процедурата е наша. За София и за града Северната дъга е много важна. Нека да се направи всичко възможно да се съобразим с хората, но да не се спира това, защото е важно за това градът ни да диша”.

В отговор Ангел Джамбазки обясни, че е важно да се строят инфраструктурни проекти, но е важно и хората, които по някакъв начин са засегнати от тях, да бъдат справедливо и нормално обезщетени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com