Столичният общински съвет прие облекчения за живущите около трасето на трамвай № 5

1767
Столичният общински съвет прие облекчения за живущите около трасето на трамвай № 5
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет прие облекчение за гражданите, които живеят около трасето на трамвай № 5, което предстои да бъде ремонтирано. Ремонтът на релсовия път ще доведе до сериозни затруднения на живущите, при намиране на възможност за паркиране на ППС в границите на конкретната Подзона. А именно – дава възможност на лицата с предоставено право на локално платено паркиране в Подзона 8, за периода на извършване на строително-монтажни работи в участъка от пл. „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“, по етап едно на обект „Реконструкция на трамваен релсов път по бул. „Цар Борис III“ – от трамвайно ухо „Княжево“ до трамвайно ухо „Съдебна палата“, да имат право да паркират в Подзона 8. Бул. "Ген. М. Д. Скобелев", бул. "Тодор Александров", бул. "Христо Ботев"; Подзона 31. Бул. "Ген. Едуард И. Тотлебен", ул. "Йоаким Кърчовски", ул „Добруджански край", бул. „Ген. М. Д. Скобелев"; Подзона 32. Бул. „Ал. Стамболийски", бул. "Ген. М. Д. Скобелев", ул. "Добруджански край", ул. „Камен Андреев", ул. „Охридско езеро", ул. „Гюешево".

На 10.04.2021 г. предстои започване извършването на строително-монтажни работи на обект „Реконструкция на трамваен релсов път по бул. „Цар Борис III“ – от трамвайно ухо „Княжево“ до трамвайно ухо „Съдебна палата“, част от проект "Интегриран столичен градски транспорт – фаза II", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Реконструкцията ще обхване трамвайния релсов път по бул. ”Цар Борис ІІІ” от обръщателно ухо „Съдебна палата“ до трамвайно ухо “Княжево”, без участъка на пл. “Руски паметник“. Този участък обслужва трамвайна линия № 5, която е най-натоварената линия в София – в делничен ден превозва над 50 хил. пътници. В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите (за участъците по бул. „Македония“, ул. „Алабин“, и кв. „Княжево“). Ще бъдат монтирани спиркови навеси по цялото трасе на трамвайния участък, както и 24 камери за видеонаблюдение. Релсовият път на бул. „Македония” се предвижда да бъде с тревно покритие и създаване на т.нар. „зелен трамвай“. Обособени са две зони за пешеходно преминаване през релсовия път, кореспондиращи на ул. „Ивайло“ и ул. „20 април“. Развита е двупосочна велоалея в северната разделителна зона. В габарита между релсовия път и локалните платна са разположени и две пешеходни алеи с озеленяване и зони за отдих. Предвидени са и велостоянки. Основната цел на проекта е да допринесе за подобряване на предоставяните услуги на обществения транспорт на столицата в съответствие с визията и приоритетите за развитие на града и цялостната стратегия за създаване на интегриран устойчив градски транспорт чрез подобряване на системата на градския транспорт посредством осигуряване на ефективна обществена транспортна услуга в урбанизираните райони на София. Проектът стартира с реконструкция в участъка от пл. „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“. Първият етап ще започне със затварянето на южния локал на бул. „Македония“ и трамвайното трасе, за период от два месеца.

Демократична България в СОС: Софиянци показаха на кого имат доверие

На 4 април, гражданите на София ясно показаха, че не само са чули, но и подкрепят нашите искания за това столицата да се управлява по н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com