Стотици детски послания за здраво сърце полетяха в небето над София

8770
Стотици детски послания за здраво сърце  полетяха в небето над София

Стотици балони с надписани от ученици послания за здраво сърце полетяха от училищния двор на столичното 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” към всички деца в България. С тази инициатива и лекция за здравословен начин на живот бе отбелязан Световния ден на сърцето 29 септември.

Глобалната кампания се организира ежегодно в България от Дружество на кардиолозите (ДКБ) в сътрудничество с Български червен кръст (БЧК) и цели да информира обществеността за опасността от сърдечни болести, високата смъртност, до която водят и начините за превенция. Тази година фокус на кампанията са подрастващите и семейната среда, а мотото е „Зареди живота си с енергия”, което става с няколко лесни стъпки – здравословно хранене, ежедневна физическа активност, отказ от тютюнопушене.

Провеждат мащабно учение на БЧК с екипи за действие при бедствия

Спасителни действия след авиационно произшествие на море и авария в газопреносна мрежа ще се проведат по време на национално учение на ...

По време на събитието доц. Велчев, председател на ДКБ, изнесе лекция на децата за лесен и достъпен здравословен начин на живот. „Имате добрия шанс да растете здрави, усмихнати и щастливи, спазвайки четири прости правила: никога не посягайте към цигарите, яжте повече плодове и зеленчуци, спортувайте и избягвайте алкохола”, каза доц. Велчев, председател на Дружеството на кардиолозите в България. „Не ви плаша, а искам това, което ви казах днес да остане като послание, което ще занесете довечера и на вашите родители”, допълни още той.

По данни на Световната кардиологична асоциация всяка година повече от 17 млн. души по света умират от сърдечно-съдови заболявания. В България средно между 60% до 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, а в Европа годишно от тях умират над 4 млн. души. Основни проявления на този вид болести са коронарната болест на сърцето и инсултът.

Д-р Надежда Тодоровска, зам. генерален директор на БЧК, заяви пред децата, че „както всяка кола има нужда от мотор, за да се движи, така и нашето тяло има нужда от такъв – това е нашето сърце. Пожелавам ви да растете здрави и усмихнати, и вашите родители да обръщат внимание на средата, в която растете, да ви осигуряват здравословен начин на живот и да ви възпитават в любов към спорта.”

„За нас е чест да отбележим Световния ден на сърцето с Дружество на кардиолозите в България и Български червен кръст. Тук всеки ден говорим на нашите деца колко е важно да се хранят добре и да спортуват. Стараем се в училището да ядат хубава и здравословна храна, да имат достатъчно часове по физическо възпитание и да не посягат към тютюнопушенето”, заяви г-жа Нели Костова, директор на 32-ро СУИЧЕ „Св. Климент Охридски”.

Кампания на Sofia Fun Fest и БЧК зарадва много онкоболни деца

В УМБАЛ "Царица Йоана", софийското подразделение на БЧК, заедно с БМЧК, подариха на ръководителя на лечебното заведение доц. д-р Добрин...

Заместник кметът на район „Възраждане” Николай Диков пожела на децата да бъдат добри, защото по този начин също ще съхранят сърцата си.

След думите на официалните гости децата от 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” пуснаха балоните, на които бяха надписали своите послания за здраво сърце.

Част от тазгодишната кампания за Световния ден на сърцето е и инициативата в офиациалната страница на ДКБ във Фейсбук „Поздрав от сърце” . В кампанията може да вземе участие всеки, който е успял да се снима с нашите доброволци. Всички кадри се публикуват в официалната страница на ДКБ и условието е всеки да сподели снимката в профила на свой близък, на когото да „подскаже”, че трябва да се грижи за здравето си. Целта е посланието за здраво сърце да стигне до колкото е възможно повече хора.

Темата за сърдечно-съдовите заболявания и най-новите достижения в кардиологичната наука ще бъдат дискутирани от кардиолози от България, Европа и света по време на предстоящия XV Национален конгрес по кардиология – най-големият научен форум в България, който ще се проведе от 6 до 9 октомври 2016 г. в Национален Дворец на Културата, София. Лектори на Конгреса ще бъдат водещи наши и чуждестранни специалисти в областта на кардиологията, сред които проф. Бела Меркели, вицепрезиеднт на Европейското дружество по кардиология и проф. Дейвид Ууд, новоизбраният президент на Световната кардиологична асоциация.

За първи път в България "Училище за хуманност"

„Учебната програма“ включва темите за миграцията, дискриминацията, расизма, радикализацията и хуманността, а в „занят...

Тази година, за първи път в историята на Дружеството и в организацията на подобни форуми, ДКБ ще излъчва на живо в интернет сесиите на Конгреса, които ще се провеждат едновременно в четири зали и ще бъдат достъпни на следните четири адреса: https://semi.bg/zA, https://semi.bg/zB, https://semi.bg/zC, https://semi.bg/zD .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com