Сувенирни чаши със свастики възмутиха израелски туристи в Банско

33743
Сувенирни чаши със свастики възмутиха израелски туристи в Банско
Снимка: Getty Images/Guliver

 

 

Един от най-посещаваните зимни курорти у нас не е оставил особено добро впечатление у израелските туристи. Оказва се, че из магазини в Банско се продават сувенирни чаши с лика на Хитлер и с нацисткия символ – свастиката, което възмутило туристите. За това съобщава еврейски сайт, който се позовава на личната история на Жана Кушнир. По думите й чашите със свастики силно я шокирали и помрачили почивката й в Банско, предаде Нова телевизия.

Историята на Жана Кушнир, чийто баща е един от оцелелите от Холокоста, разказва най-големият еврейски сайт в Канада "Шалом лайф".  Жената е силно възмутена от нестандартните чаши с лика на Адолф Хитлер, които видяла в Банско. Оказва се, че в зимния ни курорт не са малко магазините, които ги предлагат, а продавачите не виждат нищо скандално в това.

Американските собственици на "Пиринска мура" са съгласни да преговарят с протестиращите работници

Кризата в предприятието "Пиринска мура" в Банско, чийто работници вече две седмици стачкуват срещу забавените си възнаграждения, е бл...

Чашите със свастики съвсем не са от най-търсените в Банско. Самото им присъствие на пазара обаче обижда не само израелските туристи.

„Не оправдавам подобно нещо. Моят дядо е загинал в лагерите на Хитлер. Това няма как да се забрави”, казва Наталия от Русия. 

Всяка година Банско е посещаван от близо 40 хиляди еврейски туристи. Прокламирането на символи, застрашаващи мира и човечеството, се наказва от българското законодателство със затвор от една до пет години.

 

С над 300% са се увеличили турските туристи в Банско за 2 години

На фона на задълбочаващия се проблем с превозваческите квоти между България и Турция, туризмът е темата, която обединява интересите на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com