Свободните творци: Радваме се, че беше постигнато разбиране за нуждите ни

1505
Свободните творци: Радваме се, че беше постигнато разбиране за нуждите ни
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Обявените 5 000 000 лв. увеличение на бюджета на Министерство на културата в подкрепа на независимия сектор са исторически успех за съвременната културна сцена в България и голяма крачка за развитие на културните политики в страната. Това се казва в позиция на инициативната група на независмия културен сектор, изпратена до медиите, по повод предприетите мерки от страна на държавата.

"На 11 май се проведе пресконференция, на която министърът на културата Боил Банов обяви 5 000 000 лв. допълнителни средства за култура. Средствата ще бъдат отпуснати по различни програми, които да помогнат на организациите в независимия сектор да преминат през кризата, породена от коронавирус пандемията, извънредното положение и забраната за провеждане на събития.

Ново улеснение за българските творци в дигитална среда

Българската асоциация на музикалнитe продуценти (БАМП) вече е Национална ISRC агенция и официален доставчик на ISRC кодове за България....

Новината за това дойде след два месеца на интензивен диалог на представители от всички сфери на независимия сектор с министъра на културата. Радваме се, че беше постигнато разбиране за нуждите на артистите и организациите и секторът бе разпознат като ценен участник в културния живот в страната, който трябва да бъде равнопоставен на държавния сектор според европейския принцип и записаното в Закона за закрила и развитие на култура в България. Надяваме се това да полага само началото на стратегическа и добре премислена културна политика, която да работи за реалното изравняване на двете сфери и да даде възможност за тяхното развитие. Направени са важни крачки към това, като наред с увеличаването на бюджетите по програмите до половин милион за всяка от тях, бяха обявени отделни програми за театър, музика, танц, както и нова програма за визуални изкуства. Споменаването на пренебрегнати до момента изкуства като цирка, както и фокусът върху съвременната култура, са пробив в мисленето за изкуствата и културата, за който се работи от години", считат още представителите на инициативната група, подписала позицията.

"Огромна крачка представлява и обявяването на отделна структурна програма, която да подкрепя независими организации и пространства с бюджет 1 500 000 лв. Липсата на такъв финансов инструмент в последните 30 години създава изключителна неустойчивост за организациите, като постоянно поставя ограничения пред тяхното развитие и мащаба им на дейност, а в настоящата ситуация ги изправя и пред реалната опасност от фалит. Изключително важно е и създаването на програма за дофинансиране на вече спечелили проекти по програмата „Творческа Европа“.

Вярваме, че доброто начало е положено и с това е премината историческа граница в мисленето за културните политики в страната. Защото без дългосрочен ангажимент, по-цялостни реформи и продължаване на започнатото, настоящата подкрепа би била само временна инжекция в културния живот на България.

Следващата среща за преговори с Министерство на културата е на 14 май. На нея ще напомним, че изчислените до юли загуби на независимия сектор възлизат на над 15 000 000 лв. според представително изследване, обобщено от д-р Нели Стоева – преподавател в Софийския университет и експерт па културни политики. Ще продължи обсъждането на задачите на вече създадените работни групи за регистър на свободните артисти и организации, както и за формулирането на правила за участие в структурната подкрепа. Ще се поставят въпросите за програмите, които финансират фестивали. Не на последно място ще обсъдим и въпроса за включването на културата в оперативните програми на България, финансирани от Европейската комисия. Ще поискаме и специална среща с вицепремиера Томислав Дончев. Това бе обсъдено и на вече проведена среща на преговарящия екип от независимия сектор с комисаря Мария Габриел, на която постигнахме разбирането за важността на сектора и необходимостта от неговото стимулиране и развитие", завършва позицията на инициативната група.

Вижди Рашидов атакува Боил Банов и културното министерство

Бившият министър на културата Вежди Рашидов заяви, че не разбира за какво е Министерство на културата в момента и съжалява за номинация...

Какви мерки обеща министър Боил Банов, припомнете си в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество