Събарянето на паметника пред НДК е замразено

18814
Събарянето на паметника пред НДК е замразено
Снимка: БГНЕС

Към момента демонтирането на предизвикалия спорове и дискусии в последните години паметник пред НДК е блокирано. Авторът на монумента „1300 години България“ проф. Валентин Старчев е завел дело срещу Столична община, съобщи самият той на пресконференция в БТА.

Скулпторът не приема решението на Общината от 18 декември 2014-а за премахването на творбата, а части от нея да бъдат експонирани в Южния парк. Докато не се произнесат магистратите, паметникът няма да бъде местен. Според запознати, процедурата може да продължи около две години.

Който не се грижи, няма право на мнение

Именити творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК в София. Те ще ...

Дейци на културата и изкуството отново се застъпиха за запазването на паметника "1300 години България" на мястото му пред НДК. Около 50 художници, архитекти и инженери дойдоха днес в БТА, за да изразят несъгласието си с решението на Столичния общински съвет (СОС) от 18 декември 2014 г., което предвижда демонтирането на монумента.

Настояваме СОС да преосмисли и преразгледа решението си и ако не е възможно да го промени, то поне да го преформулира, заяви председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

Академик Светлин Русев определи решението като безумно и заради това, че не са допуснати мненията на специалистите. Този паметник беше символ на едно ново и съвременно отношение на архитектурното мислене и ние днес унищожаваме това мислене, коментира художникът.

Авторът на паметника "1300 години България" Валентин Старчев отбеляза, че ако днес някой не разбира мемориала, то е защото концепцията му е по-различна, с друго ниво на разсъждение в пластичните изкуства.

Архитекти, творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника пред НДК

Именити творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК в София, научи ...

Позицията на дейците е за съхраняване и обновяване на паметника на мястото му, както и да бъдат възстановени мемориалните плочи на загиналите войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, но без разрушаване на друг съществуващ паметник.

Сред обсъжданите днес решения за бъдещето на паметника, освен обновяването му, беше посочено още, че група гръцко-кипърски бизнесмени, които искат да спасят паметника, са готови да го купят и поставят на кипърското крайбрежие.

Вчера Actualno.com публикува интервю с архитект Борислав Борисов, един от лидерите на групата от творци и общественици, които се противопоставиха на решението на Столичния общински съвет да премахне паметника "1300 години България" пред НДК. Припомнете си го тук. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...