Събираме пари за обновяването на "Радецки"

3329
Събираме пари за обновяването на "Радецки"

Стартира инициатива за събиране на средства за закупуване на дървен чамов импрегниран материал, с който ще бъдат подменени пейките и парапетите на двете палуби, стълбите и обшивката на капитанската рубка на кораба - музей “Радецки”, съобщава Министерството на културата.

Общата сума за закупуването на необходимите ни за целта поне 5 кубика дървен чамов импрегниран материал т.е. предварително обработен против влага и лакиран, който трябва да е и нарязан и подготвен за монтаж, е 8 300 лева с ДДС, поясни Людмила Дамянова - завеждащ филиала на Националния исторически музей - Музея „Параход „Радецки“.

Набират средства за капитанската кабина на кораба - музей "Радецки"

Стартира инициатива за събиране на средства за закупуване на дървен чамов импрегниран материал, с който ще бъдат подменени пейките и па...

Част от средствата за предстоящия ремонт на историческия плавателен съд вече са осигурени – от Сдружение "Червена чета Радецки", което обединява привърженици на ФК ЦСКА в гр. Козлодуй, събраха и предоставиха за подмяната на дървената част на кораба - музей "Радецки" сумата от 1 600 лева. За да започне обаче подмяната на дървените пейки, парапетите на палубите, стълбите и обшивката от дървени летви на капитанската кабина на кораба, са необходими още близо 7 000 лева.

През 2016 г. България ще отбележи 140 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Параходът ще продължи при подходящи метеорологични условия да прави и кратки обиколки в района на Козлодуйското пристанище – предимно по повод отбелязването на официални празници и годишнини от значими исторически събития.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България. През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода през 1966 г. в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй в специално изградено за него място. От 2004 г. Музеят „Параход „Радецки“ е филиал на Националния исторически музей.

 

"Радецки" ще плава отново по случай Деня на независимостта

В първия от серията почивни дни в навечерието на Деня на Независимостта параходът „Радецки” - национална светиня, свързана ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com