X
 
 

Съдебните лекари готови за протест, МВР не им плаща

506 0
Съдебните лекари готови за протест, МВР не им плаща
Снимка: pixabay
Лекарите от „Съдебна медицина” са готови за протест. Те заплашват да спрат да изготвят медицински експертизи. Пред Нова телевизия техни представители заявиха, че ще пристъпят към крайната мярка, тъй като МВР е натрупало към тях дългове от стотици хиляди за вече свършена работа. Отсрочката, която дават, е два месеца, а следващата стъпка ще е национален протест.

Доц. Александър Апостолов е един от всички 70 лекари с призната специалност „Съдебна медицина” в страната, дава пример Нова телевизия. Работното му време е 6 часа, но остава до късните часове на деня почти ежедневно. Освен текущата работа, той е затрупан и с десетки медицински експертизи, свързани с различни престъпления, за които обаче клиниката му почти не получава хонорари. Ситуацията е същата и с неговите колеги в страната.

Болниците нямат интерес да поддържат големи щатове в съдебната медицина

Болниците нямат интерес да поддържат големи щатове в съдебната медицина, защото същата не носи пари. Това каза за Радио „Фокус&ld...

„Получавам информация от различните колеги в страната за единични плащания, за плащания преди 6, 7, или повече месеца. Това е смущаващо, тъй като има и законови срокове в рамките на два месеца. И това не се спазва”, обясни той.

В отговор от МВР заявиха, че плащат, но доколкото позволява бюджетът. Заради огромния обем на работа, липсата на плащане и малкия брой експерти голяма част от делата в страната се бавят, признаха криминални адвокати.

„Забавяния с години. Невъзможност да се намерят експерти в определени области или по-скоро нежеланието на определени експерти да работят, защото имат право да откажат. И много лесно си дават отвод”, споделя адвокат д-р Мария Петрова.

Междувременно стана ясно, че приходи все пак има, но от друго перо на бюджета. В края на миналата година са отпуснати средства за обновяване на отделенията по Съдебна медицина. С част от тях в „Александровска болница” вече са започнали ремонт.

На ниво проект: По 10 ст. отгоре ще взима служител в МВР във времето на разположение

Определеният размер на допълнителното възнаграждение за времето, през което държавен служител е на разположение, е 10 стотинки. Това е...

С отпуснатите средства ще бъдат закупени високотехнологични апаратури. Те ще заменят сегашните, които в някои от отделенията са на 40, 50 години. Глътка въздух идва и от факта, че се предвижда сумата за извършване на аутопсия да се утрои – от 120, на 320 лева.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те зодии, които ги чака КЪСМЕТ през февруари
5-те зодии, които ги чака КЪСМЕТ през февруари

Истински късмет ще очаква част от представителите на зодиака през февруари. Астролозите предвиждат множество успешни моменти за някои от зодиите....