Съдия е бил подслушван заради Марешки

962
Съдия е бил подслушван заради Марешки
Снимка: БГНЕС

Варненският съдия Светлозар Гeоpгиев, който е подсъдим за натиск над прокурор, е бил подслушван във връзка с процес, който е разглеждал, срещу бизнесмена и лидер на "Воля" Веселин Марешки. Това се разбра по време на делото срещу Георгиев, което започна в Софийския градски съд (СГС) и приключи след само едно заседание, съобщи "Правен свят".

Разследването срещу магистрата приключи много бързо и делото беше внесено в съда на 20 март. Георгиев е обвинен, че е склонявал прокурор Здравка Задгорска да прекрати разследване срещу бившия полицай Николай Добрев, близък на Георгиев според прокуратурата. На 15 септември Добрев паркирал автомобила си пред дома си във Варна, извадил законната си ловна пушка, оставил я на покрива на колата, докато вади други вещи, и я забравил там. Сетил се след 7 часа, но като слязъл, оръжието вече липсвало. Той се обадил в полицията на сутринта, когато вече оръжието било предадено от мъж, който го бил намерил.

След среща с Борисов: Марешки ще подкрепи пълен мандат на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е провел среща с председателя на „Воля“ Веселин Марешки. Това съобщиха от пресцентъра на парт...

Още на 11 август председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева обаче е дала разрешение за използване на специални разузнавателни средства срещу Георгиев, се разбра още в съдебната зала днес. Разрешението било за подслушване на телефона и кабинета на магистрата, а подозренията срещу него били свързани с разглеждането на дело срещу Марешки. Какво точно е трябвало да бъде разкрито с подслушването не стана известно, но резултат не бил постигнат. Вместо това записаните разговори станали повод за ново разследване. От тях разследващите разбрали, че съдията е искал да помогне на свой познат.

Адвокат Даниела Доковска, която защитава Георгиев, заяви, че не желаят пред съда да бъдат разпитвани свидетели и да бъдат събирани други доказателства. Подсъдимият обаче даде обяснения пред магистратите. "Стремял съм се да живея честно и достойно. Имам 27 години стаж като съдия. Омерзен съм от това, което е написано в искането за СРС спрямо мен", каза в своя зашита Георгиев. Той отрече да се е срещал с Марешки, както и негови защитници да са търсили контакт във връзка с делото срещу бизнесмена.

Версията на защитата обаче не стана публична, тъй като заседанието продължи при закрити врати, когато пледоарията си започна защитата. Причината беше обсъждането на исканията за използване на СРС срещу Георгиев. Прокурор Ивайло Занев пък поиска Георгиев да получи условна присъда.

Съдия Тони Гетов ще прочете присъдата на 12 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com