Съдът реши: Може да се пуши в ресторант, ако е нагреваема цигара

7309
Съдът реши: Може да се пуши в ресторант, ако е нагреваема цигара
Снимка: iStock/Guliver

Употребата на устройствата IQOS и Glo не е тютюнопушене и не би следвало да се налага санкция за тях в закрити обществени места. Накратко такова е решението на Софийския районен съд по жалба на салонния управител в клуб „Манко“ – София, срещу наложена му от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) санкция от 500 лева. То е постановено на 13-ти ноември 2023 г. и с него санкцията е отменена.

Проверката на главен инспектор от СРЗИ в заведението – собственост на „Вес Трейд Груп” ЕООД, била извършена на 24-ти март м.г.  Установено било, че много клиенти пушели бездимни тютюневи изделия – Iqos и Glo. От въпросните устройства не излизал тютюнев дим, нямало мирис или пушек.  Още: Окончателно: Депутатите забраниха продажбата на нагреваеми цигари с аромат

Свидетел твърдял, че салонният управител и извършил нарушение на Закона за здравето, допускайки клиенти да пушат в закрито обществено пространство и че това са цигари. Съставен бил акт за установяване на административно наказание и впоследствие – наказателно постановление с глоба от 500 лева.

„Видно от информацията, предоставена от Филип Морис България ЕООД – официален вносител на посочените в АУАН и НП тютюневи изделия същите са бездимни, нагряват тютюна до 350 градуса, но не придвижват горене и при употребата им не се образува дим/пушек. Същите представляват електронни средства за нагряване на тютюн и не протича процес на горене по време на употреба, като видно от приложените от тях документи от Министерството на икономиката, устройството е вписано като бездимно тютюнево изделие“, се сочи в съдебния акт.

Какво казва законът?

Според съда Законът за здравето не забранява всякаква употреба на тютюневи изделия на закрити обществени места, а единствено тютюнопушенето, респективно пушенето на тютюна, но не и други форми на неговата употреба. Още: Забраняват продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерен вкус и аромат, различни от тютюневия

Според §5 от него "Тютюневи изделия за пушене" са различни от бездимните тютюневи изделия.

Съдът смята, че в забраната трябва да се включват само тютюневи изделия, които отделят дим/пушек. Тя не трябва да се прилага за тютюневи изделия, които се консумират чрез способ, различен от горене. Съдът е счел, че въпросното деяние не съставлява административно нарушение.

В резултат от решението СРЗИ е осъдена да плати на салонния управител 400 лв. разноски по делото. Ако има жалба, следващата инстанция, която трябва да се произнесе, е Административният съд в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com