Съдът: Теодора Точкова не е главен съдебен инспектор

5667
Съдът: Теодора Точкова не е главен съдебен инспектор
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд (СРС) обяви в свой акт, че главният съдебен инспектор Теодора Точкова заема незаконно позицията, защото мандатът ѝ отдавна е изтекъл. Столичният съдия сезира прокуратурата, защото Точкова продължава да извършва действия от името на служебната позиция, която по закон не може да заема, съобщава lex.bg.

В решението си съдия Мирослав Петров обяснява, че става дума за узурпиране на власт и констатира, че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна криза в съдебния инспекторат.

Теодора Точкова беше избрана за главен съдебен инспектор на 2 април 2015 година. Мандатът ѝ е петгодишен и е изтекъл на 2 април 2020 г. Месец по-рано - март 2020 година, са изтекли мандатите и на останалите 11 членове на инспектората. Оттогава се смениха три парламента, а сега започва мандатът и на четвърти, но нов състав на ИВСС така и не бе избран.

Съдия Петров произнася своето решение, след като съдът е сезиран от неговия бивш колега Методи Лалов, който беше председател на Софийския районен съд.

Методи Лалов напусна съдебната система през септември 2019 година, но в рамките на една година след това не е подал декларация за имущество и интереси пред съдебния инспекторат с изтекъл мандат.

На 20 октомври 2020 г. му е съставен акт за административно нарушение, а след това Теодора Точкова му издава наказателно постановление, с което налага 400 лв. глоба на Лалов. Бившият съдия обжалва в съда, който постановява своето решение. 

"Изключена е безсрочността при упражняване на власт и това е завоевание на демократичната държава. В крайна сметка всяка власт произтича от суверена и е израз на народовластие. Безсрочността е негово отрицание", пише съдия Петров и допълва, че това е "недопустима узурпация на властнически правомощия". 

Прокурор отмени отказа за разследване срещу Точкова за “ЦУМгейт”

Πpoĸypopът oт CГΠ Илиян Бaнĸoв oтмeни oтĸaзa дa ce oбpaзyвa нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo зa нeизпълнeниe нa cъдeбнo peшeниe пo"ЦУMгeй...

Позовавайки се директно на Конституцията, съдия Петров напомня, че цялата държавна власт произтича от народа и подчертава, че "никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет".

Съдебният инспекторат твърди по делото, че Точкова има право да заема длъжността, защото липсва акт, въз основа на който тя да е освободена от длъжност. Съдия Мирослав Петров категорично отхвърля тези доводи. Той заявява, че цялата нормативна уредба показва, първо, че мандатът на главния инспектор не може да бъде продължен, и второ, че правомощията му се прекратяват с неговото изтичане и не е необходим никакъв акт на парламента.

Съдията напомня, че такъв не е имало по отношение на предишния главен инспектор Анна Караиванова. Той подчертава, че мандатът е предвиден в обществен интерес, предотвратява трансформацията на държавната власт в диктатура и е своеобразна гаранция за независимост на държавния орган при осъществяване на функциите му.

Решението на може да бъде обжалвано пред Административен съд - София град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com