Съюзът на българските журналисти: Спрете гаврата с журналистиката

6335
Съюзът на българските журналисти: Спрете гаврата с журналистиката
Снимка: БГНЕС

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) излезе с рядко срещана остра позиция по повод медийния закон на Делян Пеевски и накърняването на правата на българските журналисти през последните месеци.

Организацията призова депутатите да "спрат с гаврата с българската журналистика".

СБЖ против закриването на Радио "България"

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и още няколко съсловни организации написаха остро отворено писмо срещу намерението на ръководств...

Припомняме, че медийният закон беше приет преди седмица на първо четене с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Гласуването бе явно предварително съгласувано, макар че проектът не е обсъждан в комисии. Той бе вкаран в пленарна зала по процедурата, според която всяка първа сряда на месеца опозицията има право да внася свое предложение.

Проектът предвижда всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Вносителите правят уточнение, че "финансиране е всяко безвъзмездно получаване на парични средства или имущество..." 

"Управителният съвет на СБЖ изразява дълбоко възмущение от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии", се казва в позицията на СБЖ.

Организацията напомня, че преди повече от година е внесла в парламентарната комисия по културата и медиите предложения за законодателни инициативи, които защитават журналистическата професия.

СБЖ предложи да разпространява "Прас прес" в Галерията - книжарница на Агенция "София Прес"

Съюзът на българските журналисти предлага на издателите на сатиричния вестник „Прас прес” да го разпространяват в Галерията...

"Все още не сме получили отговор от българските законодатели за съдбата на нашите предложения, но вече станахме свидетели на прибързано приемане в Народното събрание на първо четене на законопроекта на Делян Пеевски и още трима депутати от ДПС за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения", пишат от СБЖ.

Журналистическата организация нарича медийния закон на Пеевски "безсмислен законопроект, който не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата".

"Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия", се казва в позицията на СБЖ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com