Тагарев: Русия манипулира българското общество, за да постигне своите геополитически цели

5850
Тагарев: Русия манипулира българското общество, за да постигне своите геополитически цели
Снимка: БГНЕС

"Виждам хибридните заплахи като комбинирани дейности, които се провеждат непрекъснато, за да се намалят капацитета и волята за съпротива срещу злонамерени влияния. Русия продължава да прилага агресивна стратегия за дестабилизиране на страните от Черноморския регион. Това заяви министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Той участва в конференцията „Противодействие на хибридните заплахи от неконвенционални оръжия в Черноморския регион“, която се проведе днес, 28 ноември, в София.

Министърът подчерта, че разпространението на дезинформация и пропаганда е основен елемент от хибридната война на Кремъл срещу държавите в нашия регион, включително България и Румъния. Още: Тагарев към украински военнослужещи: България подкрепя формулата за мир на Зеленски

Руската дезинформация

"Тази стратегия се равнява на когнитивна война, чрез която Русия се опитва да постигне своите геополитически амбиции, манипулирайки обществените възприятия и използвайки насаждани страхове. Когнитивната война на Кремъл обхваща много направления и има за цел да контролира нашите позиции по политически, икономически, социални и културни въпроси и да дестабилизира демократичните системи за управление", каза още той.

„Стратегията на Кремъл за дезинформация в Черноморския регион използва руското икономическо влияние. Дезинформационните дейности на Русия са многопластови, като активно разчитат на лидери на влияние. Този подход има за цел да затрудни разграничаването между правителствени и неправителствени участници и, в резултат, доказването на участието на Кремъл в конкретни злонамерени дейности“, разясни министърът на отбраната. Още: "БОЕЦ": Полицаят, заплашвал министър, подкрепя "Вагнер" и Русия

Министър Тагарев припомни, че от началото на войната срещу Украйна Кремъл няколко пъти и открито отправя заплахи за използване на своя ядрен арсенал, като посочи конкретни изявления на руски политици. Той акцентира на действия като окупацията на Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, плановете за разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, както и самото повишаване на степента на готовност на ядрените сили на Русия, които поставят под риск ядрената безопасност и сигурност в Черноморския регион.

"Сътрудничеството в Черноморския регион в областта на сигурността и стратегическото партньорство в рамките на ЕС и НАТО са от решаващо значение за хармонизиране на усилията за възпиране и противодействие на хибридната стратегия на Кремъл и за укрепване на нашите отбранителни способности", каза министърът на отбраната. Още: Заради призивите за оставка: Тагарев сигурен, че е вреден за руските интереси

Той подчерта същественото значение за повишаването на оперативната съвместимост на силите на НАТО и укрепването на позициите на Алианса в Черноморския регион чрез съвместни тренировки, учения и обучения, изграждането на капацитет за разузнаване, наблюдение, идентифициране на заплахи и ранно предупреждение, както и модернизацията на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com