Трети ден бушува пожарът в Рила, близо 300 души са на терен

5325
Трети ден бушува пожарът в Рила, близо 300 души са на терен
Снимка: БГНЕС

Трети ден продължава гасенето на пожара над Рилския манастир. От днес служителите на Министерството на отбраната (МО), които се борят с пожара, са увеличени двойно, те са 65 на брой. Общо с тях на терен работят 281 човека. Най-активен днес е източният фронт на пожара, по-слабо гори западният, предаде БГНЕС.

В 7.25 часа двата хеликоптера МИ-17 от авиобаза "Крумово" започнаха да гасят пожара, изсипвайки вода над източния фронт. В 8.00 часа обслужващият хеликоптер на "Хели ер" започна да качва на билото по трима огнеборци. До този час той направи два курса. Реда си очакват да бъдат качени и 20 служители на ЮЗДП- Благоевград.

Пожарът в Рила е овладян от три страни

Пожарът в Рила е овладян от три страни, но обстановката остава тежка от запад. Овладяването на огнената стихия не означава, че пожаръ...

Към този момент групите са започнали да се изкачват към пожара, като прехода до мястото е около три часа.

Пожарът не е увеличил площта си, но продължават да горят двете огнища. Спряно е разпространението на огъня на север в алпийската част в посока Додов връх.

Локализиран е пожарът в Рила. Това каза пред "Фокус" Кюстендил Наско Васев, началник група „Пожарогасене“ – Кюстендил.

"Пожарът беше овладян от всички страни още късно снощи. 15 пожарникари останаха на място до късно вечерта“, каза още Васев. Днес трябва да бъдат угасени локални огнища.

Пожарът в Рила се разрасна

Хеликоптери, военни, огнеборци и доброволци продължават да се борят с пожара над Рилския манастир. Огнената стихия се разрасна и обхва...

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов е все още на място.

"Пожарът е локализиран на 90% и мисля, че днес сагата ще приключи", каза и директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. Той посочи, че през нощта пожарът не е увеличавал своята площ на горене.

"Остана един участък на северозападната част, който сега започваме да гасим и да затваряме. Източната част и останалите граници, са локализирани. Все още има горящи огнища вътре, но с хеликоптерите и хората ще ги изгасим”, коментира още инж. Дамян Дамянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com