Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трите водещи икономически университета у нас създадоха общ академичен клъстер

26 май 2021, 17:33 часа • 2759 прочитания

На специална церемония, проведена в Свищов на 25.05.2021 г. трите водещи икономически университета у нас – Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов, УНСС – София и Икономически университет – Варна създадоха клъстер в областта на застраховането, данъчния и митническия контрол.

Така процесът по интеграция и засилване на партньорството между трите университета в обучението и научните изследвания по професионалните направления „Икономика” и „Администрация и управление”, стартирал през 2020 г. с учредяването на клъстери по маркетинг и предприемачество и финанси и счетоводство, придоби своите окончателни измерения.

Подписите под меморандума за сътрудничество и учредяването на клъстера по застраховане и данъчен и митнически контрол бяха положени от ректорите на трите висши училища – проф. д-р Марияна Божинова (СА), проф. д-р Димитър Димитров (УНСС) и проф. д-р Евгени Станимиров (ИУ), които изразиха готовност за общи усилия в посока в посока повишаване авторитета на управляваните от тях висши училища и по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между тях в сферата на научните изследвания.

„Уверена съм, че тази синергия между нас ще доведе до положителен и мултиплициран ефект. Трите висши училища трябва да отстояваме това, което сме постигнали и на база на създадените обединения трябва да наложим и да афишираме най-високия стандарт в обучението по икономика в България”, заяви проф. Божинова.

Проф. д-р Димитър Димитров от УНСС изтъкна важността на идеята за работа в мрежа и сътрудничество чрез създадените клъстери и заяви, че това е начин да се подобри взаимодействието между трите водещи икономически университети в България.

Ректорът на ИУ - Варна заяви, че очаква създадените академични клъстери да генерират резултати в области като прагматичност на обучението и трансфер на ноу-хау като това ще бъде от полза за младите хора у нас и за българската икономика.

Учредяването на университетския клъстер бе уважено и от председателя на Националното представителство на студентските съвети – г-н Даниел Парушев, според който установеното партньорството между трите университета може да бъде пример за работа и на студентските съвети в България.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес