Турция финансира джамия за 600 души в Кърджали

28315
Турция финансира джамия за 600 души в Кърджали

В Кърджали ще бъде изградена нова джамия, която се очертава да бъде вторият мега-проект по вложени средства след Водното огледало на река Арда, предаде БГНЕС.

От една година местните мюсюлмани са в очакване на големия храм, тъй като съществуващият в района на пазара на производителите се оказва тесен да побере богомолците по време на религиозните празници. За строежа на джамията се заговори точно преди година. Още тогава стана известно, че дирекцията по вероизповеданията в правителството на Турция дарява безвъзмездно 12 милиона лева.

Бизнесменът Ферад Саид, член на джамийското настоятелство в Кърджали, потвърди намерението на турската държава да финансира мюсюлманския храм. Миналата година обаче той лансира версията, че в края на квартал "Възрожденци" всъщност ще бъде издигната най-голямата джамия у нас на площ от 1 400 кв. метра и тя ще побира спокойно 1 500 души. Арх. Радосвета Хаджиева уточни, че общата площ на храма е 357 кв. метра, като от тях 160 кв. метра са предвидени за женската галерия. По време на службите ще има достатъчно място за 600 богомолци. Хаджиева е автор на архитектурния проект, за изработването на който са ангажирани архитекти и инженери – българи, турци и един арменец.

В джамийското настоятелство е бил получен готов проект от Турция, но екипът в Кърджали го е преработил изцяло, за да се съобрази с българските изисквания за подобно строителство.

Още през юли 2007 г. местните общински съветници подкрепиха решението за строежа на нова джамия. Тогава бе определен и теренът за храма – същият по пътя за стената на язовир "Кърджали". Земите са били собственост на тракийски бежанци и потомците им, заселили се в града, които са получили други парцели в замяна.

Преди около 8 г. също имаше отреден парцел за мюсюлмански храм – на десния бряг на река Арда в непосредствена близост със спалните на хората в квартал "Възрожденци". Протестна подписка обаче блокира намеренията за строителството.

В новия храмов комплекс са предвидени две административни помещения, библиотека, конферентна зала и кафене, както и специално помещение за ритуалното къпане на покойниците. Автомобилите пък ще разполагат с подземен гараж на два етажа. Голяма открита колонада и две минарета, високи по 35 метра ще отличават джамията в Кърджали от останалите у нас, уточни арх. Хаджиева. Инвеститор на големия обект е Главното мюфтийство на мюсюлманите в България.

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и председателят на Висшия духовен съвет Шабанали Ахмед в момента са в чужбина и не е ясно дали дарението от турското правителство е постъпило по сметката на мюфтийството в София.

Две са фирмите, които се състезават да поемат голямата поръчка за изграждането на джамията. Едната е "Балканстрой инженеринг", която построи новата сграда на средното мюсюлманско училище за момчета и момичета в Момчилград. То също бе финансирано от Турция с 5 милиона лева. Конкурентната фирма е "Марс 66", която изгради втория корпус на турската фабрика за производство на каучукови изделия "Теклас" край Кърджали.

Няма друга сграда през последните 20 години в града или в цялата област, която да е глътнала такава инвестиция от 12 милиона лева. През 70-те години на 20-ия век Медресето, в което сега се помещава богатата експозиция на Регионалния исторически музей, бе изпепелено от пожар. Цялостният ремонт и преустройството на някогашното духовно педагогическо училище в музей заедно със създаването на експозицията са стрували около 6 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com