Туристическият бранш е принуден да назначава неподготвен персонал

5929
Туристическият бранш е принуден да назначава неподготвен персонал
Снимка: Getty Images/Guliver

Туристическият бранш е принуден да назначава напълно неподготвени служители, които се обучават и възпитават в трудови навици в процес на работа. Това каза Димитър Димитров, председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите – регион Североизточна България, предаде Фокус.

Хотелиерите често се принуждават да плащат трудови възнаграждения целогодишно, за да могат по този начин да задържат персонала си и за следващия сезон. От бранша се ангажират и с преквалифицирането и обучението на своя персонал. Наблюдавана практика е и т.нар. “кражба на персонал”.

Туристическият поток от Русия е намалял с 40%

Туристическият поток от Русия се е съкратил с 40% или с 1,3 млн. пътувания в първото тримесечие на тази година, сочи доклад на руската ...

Димитър Димитров коментира, че това своеобразно движение на кадрите е неминуемо. Той разясни, че става въпрос за прехвърляне на хора между отделните туристически обекти, които обикновено са привлечени от по-високо заплащане, което по-често е само обещано такова.

„Кадровите трудности произтичат от ниския стандарт в страната ни, поради което се поддържат ниски заплати в бранша”, поясни Димитров. “Ние продаваме изключително евтино туристическата услуга, налагаме се като такава дестинация по целия свят, за да можем да сме продаваеми. На практика не могат да се дават големи заплати, защото например, ако искам да давам висока заплата на своя готвач, аз трябва да повиша цената на кебапчето на 5 лв., а тогава то няма да бъде продаваемо”, разясни Димитров.

Той добави, че повишаването на заплатите в бранша би довело до фалит на част от хората в туризма. От друга страна, една от причините тази тенденция да се задълбочава през последните години, е отварянето на трудовите пазари в Европа, което води до изтеглянето на по-подготвените кадри извън България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com