Твърдение на ИПБ: РДНСК излъгали под натиск, че камерата на пътя за Пролеша няма разрешително за строеж

3801
Твърдение на ИПБ: РДНСК излъгали под натиск, че камерата на пътя за Пролеша няма разрешително за строеж
Снимка: БГНЕС

Днес Институтът за пътна безопасност публикува документ, издаден от РДНСК – София-област, с който се казва, че камерата на републикански път I-8 е поставена без разрешително за строеж. След преглед на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“ се оказа, че РДНСК под натиск са излъгали за това обстоятелство и преди няколко часа издават нов документ, с който казват, че има разрешително за строеж, твърдят от института в позиция до медиите.

Според тях в същото време жителите на с. Пролеша продължават да бъдат разигравани и тормозени. Юристите на ИПБ са отправили предложение до министър Шишков да внесе в Министерски съвет допълнение към решението на Министерски съвет за отпадане на винетния стикер на път I-8. „Вмешателството на министър Шишков в работата на РДНСК – София-област, за да постигне евтини политически дивиденти са основната причина до този момент проблемът на хората от Пролеша да не бъде решен“, категорични са от ИПБ.

324 хиляди винетки изтичат през януари

Аагенция "Пътна инфраструктура" представи статистика на това колко винетки изтичат през януари и февруари, както и за най-търсените от ...

Припомняме, че по-рано днес юридическият екип на Института за пътна безопасност обяви, че завежда стотици дела за незаконно наложените глоби от ТОЛ системата. Става въпрос за глобите за липса на винетка за жителите на Пролеша и Хераково от община Божурище, заради което те организираха протести. "Това означава, че поставените камери на ТОЛ системата са върху незаконно изградено съоръжение. Наложените за десетки милиони левове глоби могат да бъдат оспорени в съда", съобщават от ИПБ. От Института за пътна безопасност изпращат и двата противоречащи си документа. 

Припомняме, че в началото на декември 2022 служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обвини кабинета "Борисов 3", че е излъгал хората от Пролеша, община Божурище, за винетките. Потърпевшите обясниха, че с решение на Министерски съвет са били освободени от таксата за придвижване до столицата. Министърът припомни, че още на 28 февруари 2020 година "тогавашният премиер (б.а. - Бойко Борисов) изпрати председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ по това време да обяснява буквално като глашатай, къде около София няма да се плащат винетки". "Това е част от филма "Изпращането на глашатая"", каза Шишков.

Оказва се обаче, че в този ден Министерският съвет е приел решение да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище, разкри Шишков. "Доказателство за лъжата е и фактът, че знакът за винетка там си е съществувал във времето назад и никой никога не го е махнал", стана ясно от думите на регионалния министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com