Търпението свърши. Родители излизат на национален протест

15132
Търпението свърши. Родители излизат на национален протест

Национален протест срещу безхаберието на държавата готвят за днес родители от цялата страна.

Акцията набира популярност в социалните мрежи. Протестът се планира да се проведе от 12.00 часа пред областните управи и общини из цялата страна и пред сградата Народното събрание в София.

Майките настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки.

Месечното обезщетението за отглеждане на дете до 2 години в момента е 240 лева. Проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени ще останат и детските надбавки, които са 35 лева месечно. "Независимо колко малко или колко много бъдещи и настоящи родители са дошли на протеста, в България годишно се раждат средно 70 000 - 80 000 бебета. Този протест засяга всички бъдещи и настоящи родители, бабите и дядовците, защото от тези деца зависи бъдещето на страната", заявяват организаторите на проявата във Фейсбук.

Родителите отбелязват, че техните искания целят да стимулират не "паразитно" ползване на социални придобивки, а да са в помощ на работещите данъкоплатци. Те настояват за обвързване на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години с минималната работна заплата, семейно подоходно облагане, облекчени кредитни условия за семейства с деца до 18 години, детски надбавки за всички деца, без обвързване с минимален доход на член от семейството. Други техни искания гласят: подобрени условия в ясли и градини (разкриване на нови детски заведения, които да осигурят достатъчно места за всички деца, и то без да са по 32-35 в група). Според тях, първите две години майката трябва да има възможност да отглежда и обгрижва детето си с достойнство, след което ако желае, да може да ползва услугите на държавно детско заведение. Протестиращите граждани искат промени в Кодекса на труда, които да дават повече права на работещите майки с деца под 8 години за гъвкаво работно време, намален работен ден, половин работен ден и т.н.

"Всички тези мерки целят да насърчат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете, именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци", казват те.

Редактор: Десислава Ушатова

Родители против "козметични" промени в Закона за детето

Гражданска инициатива на родителите иска промени в Закона за детето, с които да се отдели грижата за децата от социалните услуги, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com