Учени, работили по плана за "Калиакра": Обиждат ни, искаме извинение

2537
Учени, работили по плана за "Калиакра": Обиждат ни, искаме извинение
Снимка: БГНЕС

Учените, работили по интегрирания план за управление на защитените зони в Калиакра, настояват за публично извинение за "напълно неоснователни обиди и клевети", отправени към тях в казуса. Това тяхно искане е част от официалното становище на БАН по случая, публикувано на сайта на Българска академия на науките.

В позицията си те подчертават, че учените от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания – БАН, работили по плана за защитените зони в Калиакра, са изпълнили коректно и продължават да изпълнява ангажиментите си, регламентирани в договора.

Тодорова: Държавата трябва да спре да гледа на финансирането на БАН като на социална помощ

Въпреки това обаче няколко поредни години се отпускат малко над 70 милиона лева за дейността на БАН, които стигат единствено за капитал...

От БАН се обявяват против всякакви опити да се дискредитират институцията и компетентността на българските учени.

"Нека да не бъде прехвърляна на учените отговорността, която трябва да се носи от държавните и общинските власти. Те са тези, които взимат решенията", пише в позицията им, в която подробно е обяснено в какво се е състояла работата на експертите по проекта, с кой е сключен договор, откъде е финансиран и какво се е случило на общественото обсъждане с местните граждани в региона.

Две години и половина Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките (ИБЕИ) изпълнява проект за разработване на интегриран план за управление на защитена зона "Комплекс Калиакра" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони "Калиакра" и "Белите скали" за опазване на дивите птици, които са част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000".

Проектът се финансира от Предприятие по управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по договор, заданието е утвърдено от Министерството на околната среда и водите.

Трите лъжи в скандала "Калиакра"

Имало забрана за обработване на земята; зелените НПО-та се обърнали срещу хората; Европа не давала да се прави земеделие по цялото севе...

В екипа участват учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания - БАН, Националния природонаучен музей – БАН, Софийския университет, Лесотехническия университет и експерти по социоикономически анализ. Всички дейности отговарят на утвърдено от Министерството на околната среда и водите задание и изискванията на съответните нормативни документи, посочват в позицията си от БАН.

От БАН обясняват, че са предоставили изготвения проект за интегриран план преди месец за разглеждане. Планът е бил изпратен на твърди копия в общини Каварна, Шабла и Балчик, както и в РИОСВ - Варна, както и в електронен вид на интернет сайта на ИБЕИ - БАН). Институтът е поканил за участие заинтересовани институции и лица.

На 4 август в Каварна екипът на проекта очаква и се е подготвил за конструктивно обсъждане. "Вместо уточняващи въпроси, излагане на становища, предложения за корекции и допълнения експертите бяха посрещнати от агресивно настроени хора и станаха обект на вандалски прояви, които изложиха на риск сигурността и живота им", разказват в позицията си учените.

В призивите на протестиращите са били смесени две теми – обсъждането на интегрирания план и "неочаквано появилата се по същото време заповед на министъра на околната среда и водите" за ограничаване на дейности на терени с понто-сарматски степи в защитена зона "Комплекс Калиакра". Последната всъщност предизвика напрежението и объркването на представителите на местни общности, посочват от БАН.

Валери Симеонов за казуса "Калиакра": Държавата е в безизходица

Държавата е в безизходица. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов по казуса с защитена зона "Калиакра".  Той сравни случая с ко...

"Българските учени винаги са оказвали и ще оказват научна подкрепа на държавата в решаването на въпроси от тяхната компетенция. Очакваме обаче държавата да застане зад научната общност, да я защити от напълно необосновани клевети и дискредитиране. Всички проблеми и дискусионни въпроси могат и трябва да се решават интелигентно в дух на добронамереност", заявяват от Българската академия на науките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com