Ученици съдят директор заради фалшиви медицински бележки

4393
Ученици съдят директор заради фалшиви медицински бележки
Снимка: iStock/Guliver

Двама ученици от професионалната гимназия за чужди езици "В. Левски" в Бургас, известна като Руската, съдят директора Весела Иванова за това, че са преместени неправомерно в самостоятелна форма на обучение заради представяне на фалшиви медицински бележки. Това потвърдиха от учебното заведение, пише в. "Сега", след като преди два дни мина първото дело, заведено от ученик в административния съд в морския град. То е насочено за второ разглеждане на 18 февруари т.г., съобщи директорът.

За случая разказа още през ноември м.г. сайтът gramofona.com. Един от класните ръководители в училището се усъмнил, че представените от 4-ма негови ученици от 12-и клас медицински бележки са фалшиви. На тях имало разминаване в датите - били издадени близо седмица преди тийнейджърите да се разболеят, освен това имало разминаване в амбулаторните номера. На всички бележки пишело, че преглеждащ лекар е д-р Анна Стаматова - педиатър, която обаче не е издавала подобни документи, които били и с коренно различен от оригиналния печат. Версията на младежите е, че не са знаели, че бележките са фалшиви. От ръководството на гимназията обаче твърдят, че проверки на полицията в Бургас са потвърдили, че е извършено нарушение.

В грипна ваканция излизат учениците в Добричка област

Учебните занятия в Добричка област се преустановяват до края на седмицата заради високо ниво на заболели от грип. Решението е взето на ...

От училището веднага уведомили родителите на децата, социалните служби, регионалния инспекторат по образование и полицията. Направили и спешна проверка на всички получени медицински бележки, от която станало ясно, че още трима единадесетокласници са представили неистински документи, пак от същия лекар. Едно от децата признало, че ученик от друго бургаско училище му продал въпросната бележка, за да извини отсъствията си.

На педагогически съвет в гимназията е взето единодушното решение четиримата дванадесетокласници да бъдат санкционирани, като наказанието им е да преминат в самостоятелна форма на обучение (по закон абитуриентите не могат да бъдат премествани в друго училище и да сменят профила си на обучение). При самостоятелна форма на обучение се налагат допълнителни изпити, за да може да се вземе диплома за завършено средно образование. Две от децата обаче пуснали жалби до административният съд.

Вчера зам.-директорът на гимназията Галена Маврева разказа пред "Сега", че са предприели всички необходими действия, които се изискват от закона и които са в записани в правилника на школото - с учениците са проведени разговори в присъствието на психолог, имало е срещи с родителите им, всички са били поканени на педагогическия съвет, на който са разисквани санкциите за тях, за да бъдат запознати с последствията от действията си. "Учениците все още не са преместени, те са в дневна форма", коментира Маврева. По думите й гимназията за първи път налага подобна санкция, целта й обаче е да покаже, че подобна практика не може да се толерира. "След като учениците вече могат да заведат жалба в съда персонално (навършили са 18 г. - б.р.), те трябва да могат да носят и отговорност за действията си по фалшифициране на бележките", обясни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com