ЮНЕСКО не се произнесе за опазването на националния парк "Пирин"

2729
ЮНЕСКО не се произнесе за опазването на националния парк "Пирин"

ЮНЕСКО прие позицията на българската държава за Национален парк "Пирин". Финално българските отговорни институции ще гласуват плана за управлението на парка без предварителното му одобрение от страна на световната организация. Това става ясно от приетото решение за парка на ЮНЕСКО.

В периода 10-20 юли 2016 г. в Истанбул се проведе 40-ата сесия на Комитета на световното наследство (КСН) на ЮНЕСКО. Днес беше разгледан и българският обект - Национален парк „Пирин“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Одобрена беше позицията на българската държава, че с всичките си действия спазва решенията на КСН, водена от разбирането за пълноценно опазване на обекта на световното наследство. 

Екоактивисти протестираха в центъра на София заради парк "Пирин"

Десетки екоактивисти се включиха в поредния протест в защита на Национален парк "Пирин" тази вечер. Природозащитниците тръгнаха от метр...

Българската делегация е изразила готовност през 2017 г. да бъде проведена мисия на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), която да оцени консервационния статус на обекта и прилагането на новия план за управление на НП „Пирин“. В делегацията от България са влезли ресорният зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директорът на НСЗП Мирослав Калугеров

По отношение на новия план за управление категоричната позиция на България е, че той ще бъде изцяло съобразен с предходните решения на КСН за недопускане на развитие на ски спорт или други дейности с подобни въздействия в обекта на световното наследство, пишат още от министерството. 

От МОСВ казват още, че IUCN, така и членовете на КСН възприеха всички аргументи на българската държава. Приетото решение изцяло отчита българската позиция и гарантира, че и занапред интегритета на обекта на световното наследство ще бъде запазен, смятат от министерството.

В Истанбул присъстваше солидна делегация на българското правителство, начело с ресорния зам.-министър на околната среда и водите Бойко Малинов и директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров. Но никой от нейните членове не взе думата, докато се обсъждаше съдбата на българския национален парк, се казва същевременно в позицията на "Да остане природа в България". Според природозащитниците представителите на българското правителство са действали задкулисно и са се договорили със страни като Казахстан, Виетнам и Кувейт, за да лобират за изменение на проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин и да се улеснят застрояването и сечите в планината.

Протест в пет града заради брутална сеч до "Витошко лале"

Протест срещу „унищожаването и разграбването” на трите най-ценни защитени територии в България ще се проведе утре, 11 ноемв...

Българската природа беше защитена от делегациите на Финландия и Португалия, които подчертаха, че опазването на Пирин е изключително важно за тях, тъй като става дума не само за много ценен обект от световното наследство, но и за забележителност на територията на Европейския съюз, която трябва да бъде опазвана в съответствие с европейските стандарти, пиша още от "Да остане природа в България".

ЮНЕСКО все пак задължи България да изпълни предишни негови препоръки като да се направи оценка на въздействието на ски зона Банско върху обекта на световно наследство, както и да се изготви механизъм за мониторинг на въздействието на ски зоната върху обекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)
Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Атмосферното налягане ще се понижава и вечерта вече ще е близко до средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 1 май. Какви...