Уорлик: България е бижу

4493
Уорлик: България е бижу

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик обяви дарение на стойност 38 790 долара за храм край град Бобошево, предаде БГНЕС.

Църквата "Свети Тодор" е от XII век, описана е от Константин Иречек през 1883 година, който я видял, минавайки от Четирци към Бобошево. Църквата е кръстовидна, подобна е на Боянската, но се руши. Уникалните стенописи от 13-14 век - също. Църквата се намира край пътя от Бобошево за Кюстендил.

Американският посланик бе впечатлен от храма и лично влезе да го разгледа отвътре. Снима с таблета си стенописите, от които е силно впечатлен. "България е едно малко бижу, в което има скрити други бижута за откриване", каза посланик Уорлик. Той каза, че ще напусне България след 45 дни с голяма тъга. "Аз обичам тази страна", каза той.

Дарението на Държавния департамент бе обявено пред кмета на общината Крум Маринов и директора на Дирекция "Културна политика" към Министерството на културата Деяна Данаилова. Тя обяви, че министерството отпуска 38 000 лева за неотложни консервационни работи за черквата. Субсидията е част от специална програма на Държавния департамент на САЩ, наречена "Посланически фонд за опазване на културното наследство". Програмата има за цел опазването на културното наследство в различни страни по света и дава възможност да бъде показано едно различно лице на Америка, извън търговските и политически отношения, демонстриращо уважение към културите на другите народи.

Консервацията на църквата "Св. Тодор" е шестият проект, който се реализира в България по тази програма в последните десет години. От началото на нейното съществуване през 2001 г. по програмата "Посланически фонд за опазване на културното наследство" са осъществени над 650 проекта в 120 страни по света.

Редактор: Ая Косарова

Уорлик си заминава от България

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември. Той ще се завърне във...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com