Увеличават се престъпленията в мрежата

4325
Увеличават се престъпленията в мрежата

"Нивото на киберпрестъпленията се увеличава. Увеличават се престъпленията в мрежата", заяви началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев, който днес участва в конференцията "Новото лице на дигитализирания бизнес".

"Нашите наблюдения сочат, че огромна част от успешните атаки се дължат на не добра информационна сигурност, осигурена от хората, които имат отговорност за това", коментира Колев. "Огромен е броят на различните компютърни и компютърно свързани престъпления, като данните сочат, че един трилион долара са щетите, които нанася киберпрестъпността на световната икономика", припомни той. "Вече и традиционните престъпления се извършват посредством високи технологии", уточни той. "Основната цел на киберпрестъпниците продължава да бъде кражбата на лични данни и придобиване на финансов ресурс", добави Колев.

Зам. министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев коментира днес, че новите технологии във все по-голяма степен се превръщат в цел на организираните престъпни групи. "Все повече хора използват компютрите и интернет в своята работа, всекидневно управляват финансите, пазаруват, забавляват се и използват социалните мрежи. За всички нас заплахите в глобалната среда са реалност. Ние се предоверяваме и осъществяваме контакти с непознати, с виртуални лица. Наблюденията ни показват, че причината за нарастващия брой на киберпрестъпленията се крие в недостатъчното ниво на познаване на опасностите в интернет от страна на потребителите", добави той.

"Неограничените възможности, които дава мрежата правят киберпрестъпността транснационална и само с международно сътрудничество на праовохранителните органи може да очакваме високи резултати. Именно поради тази причина са изградени канали за активен обмен на информация, както с Интерпол и Европол, така и със страните от Балканския полуостров", каза още той. Георгиев припомни, че в средата на тази година беше проведена операция "Инвазия", в рамките на която бе неутрализирана мощна хакерска групировка в България.

Редактор: Георги Иванов

Бащата, опитал да продаде бебе: Сделка си е!

Ако имам условия къде да си гледам детето, ако имам квартира, ако имам работа... би се грижил за детето си, но сега защо да обричам е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com