В Бургаския залив тренират над 25 бойни кораба на НАТО и 1700 бойци

5600
В Бургаския залив тренират над 25 бойни кораба на НАТО и 1700 бойци
Снимка: БГНЕС

Над 25 бойни и спомагателни кораба и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на България, САЩ, Гърция, Румъния и Турция взимат участие в националното военноморско учение „Бриз 2016“.

Това съобщи днес на официална пресконференция подполковник Димитър Титев. Стартът на учението се даде днес. То ще продължи до 17 юли.

В Черно море започва военноморско учение с участието на страни членки на НАТО

От 8 до 17 юли 2016 г., военноморските сили на Република България ще проведат национално военноморско учение „Бриз 2016” от...

„Българските военноморски сили участват с над 15 бойни и спомагателни кораба и катери, два вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските военновъздушни сили и представители на сухопътни войски“, обяви подполковник Титев, цитиран от Topnovini.bg.

В „Бриз 2016“ военноморските сили на Гърция ще участват с патрулен катер „Kristallidis“, румънците ще бъдат с фрегата „Regina Maria“, ракетна корвета „Lastunul“ и миночистач „Alexandru Axente“. Военноморските сили на Турция ще се включат с подводницата „Anafartalar“, ракетния катер „ATAK“ и патрулен катер „Tekirdag“. САЩ ще бъдат със самолет от патрулната авиация „P-3C Orion“. Ще може да се види също така и Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО – турският спомагателен кораб „C. G. Hasan Pasa“, турският минен ловец „Edincik“ и испанският минен ловец „Turia“.

Основната идея на „Бриз“ е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между военноморските сили на участващите страни чрез отработване участието им в операция в отговор на криза, както и да се сертифицира кораб на ВМС на България – фрегата „Верни“ съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.

„Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на нивото на подготовка на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на морска операция в коалиционен формат“, посочи още Димитър Титев.

Stratfor: Напрежението в Черно море ще се увеличи

На Русия ще й се наложи да се сблъсква все по-често с набезите на НАТО в Черно море предвид засиления интерес на алианса към този регио...

В програмата на учението са включени спортни и протоколни мероприятия – състезание по волейбол в спорната зала в „Меден рудник“. То ще е в неделя от 9:00 часа. Същият ден ще има и плуване в открития басейн в Морската градина, както и теглене на въже на Пристанище Бургас. От 13:00 до 18:00 часа, отново в неделя, чуждестранните военни кораби ще бъдат отворени за посещения от бургазлии и гостите на града.

Следващият петък (15 юли) ще могат да се наблюдават различни епизоди от учението на море. Специално за него тогава се очаква да пристигне премиерът Бойко Борисов, както и военният министър Николай Ненчев.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com