В България няма поискани проверки заради скандала с Volkswagen

8818
В България няма поискани проверки заради скандала с Volkswagen
Снимка: Getty Images

Европейската комисия отправи днес препоръка към всички държави в ЕС да започнат национално разследване след скандала с фалшифицираните екотестове на дизелови двигатели на Volkswagen. Брюксел поиска страните членки да извършат проверки на своя територия за коли, ползващи незаконен софтуер. Макар скандалът да тече от дни, българските институции се оказаха напълно неподготвени и засега от тяхна страна няма никаква реакция. Това съобщава в. "Сега".

От "Технотест" - единствената компания у нас, която има сертификат да прави подобни проверки, съобщиха пред изданието, че до момента не е постъпвало искане от страна на съответните органи за проверка на моделите на Volkswagen. Досега фирмата не е проверявала новите автомобили на нито един вносител в България. Новите леки коли пристигат със сертификат, който важи на територията на целия ЕС, и се приема, че те са били проверени по-рано, веднага след излизането си от завода, и са напълно редовни, добавиха от фирмата.

Италия също почна проверки заради дизелгейт "VW"

Италианските власти ще тестват нивото на вредните емисии, изхвърляни от хиляда автомобили от различни марки, продавани в страната, обяв...

От българското представителство на Volkswagen съобщиха, че не могат да посочат точния брой на автомобилите с проблемните дизелови двигатели, продадени в България. Представител на компанията обаче беше категоричен, че моделите на концерна с дизелови двигатели, предлагани в момента в страните от ЕС, отговарят на всички правни изисквания и екологични норми.

"Софтуерът, за който става въпрос, не влияе на управлението, разхода или емисиите. Ясно е, че ще понесем пълна отговорност и ще поемем всички разходи, необходими за съответните мерки. Ясно е също, че всичко това ще отнеме време - за анализиране на обстоятелствата и за иницииране на технически мерки", категорични са от представителството на компанията у нас.

Проверка на в. "Сега" сред българските институции, които биха имали отношение към проблема, показа, че те не само са напълно неподготвени за указанията на Брюксел, но дори не са чули за тях. От транспортното министерство и ДАИ обясниха, че техническите пунктове у нас всъщност не са оборудвани с техника, която да проверява софтуера на дизеловите автомобили. В същото време нито екоминистерството, нито Агенцията по метрология планират някакви допълнителни проверки.

"Какво му е скандалното, че депутатите се возят с дизелови VW Passat, ние ли да замерваме емисиите", попита риторично председателят на екокомисията в парламента Станислав Иванов в отговор на въпроси за евентуалните мерки у нас. Част от автопарка на парламента се състои именно от автомобили, за които се подозира, че нарушават еконормите. Станислав Иванов все пак призна, че България не е готова да проверява новите автoмобили за вредни емисии.

ПРЕДИСТОРИЯТА: Инженерът, „потопил“ Volkswagen

Казва се Даниел Кардер. Той и екипът му стоят в основата на разкритията, шокиралия автомобилния свят и сринали имиджа на Volkswagen, гр...

Припомняме, че грандиозният скандал около Volkswagen избухна преди дни, когато стана ясно, че компанията е използвала определен софтуер, за да прикрива количеството вредни емисии, изпращани в атмосферата от нейните автомобили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com