X
 
 

В края на века населението на България ще бъде 2 млн. души, прогнозира ООН

3042 8
photo of В края на века населението на България ще бъде 2 млн. души, прогнозира ООН
Снимка: БГНЕС
Населението на България най-вероятно няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на ООН, цитирана от в. "Сега".

Но данните за ускорено спрямо прогнозите на Евростат намаляване на населението изглежда увеличават вероятността да се сбъдне най-лошият сценарий. Според него през 2100 г. в цяла България ще има 2.18 млн. души. Водещата прогноза на ООН все пак е малко по-оптимистична - според средния вариант за демографско развитие българите ще намалеят с 1 млн. до 2038 - 5.977 млн. души. След още две десетилетия - към 2059 г., ще бъде преминат следващият символичен праг и ще се слезе на 4.969 млн. жители. Малко по-бързо - към 2085 г., ще останат под 4 млн. души, а в края на века населението няма да надхвърля 3.6 млн.

За една година румънците са намалели с 23 000 души

Румъния загуби още 23 000 жители през изминалата година, съобщават румънските медии, цитирани от МИА. Според Румънския национален стат...

Тези прогнози обаче например са в пълен контраст с прогнозите на БАН по доклада за проекта АЕЦ "Белене" (след 40 страница). Там има три прогнози за развитие на нещата, според това дали имаме висок (до 6%), умерен (3-4%) или нисък икономически растеж (2,5-3%). Според първия вариант до 2040 година ще сме малко над 7,4 млн. души, при втория ще сме малко над 7,1 млн. души, а при третия - 6,8 млн. души. БАН пише в изводите си, че ако БВП стане около 65-70% от средния в ЕС, "една малка част от българските емигранти (до 20% при висок икономически растеж) биха се върнали".

От Департамента на ООН по икономически и социални въпроси са включили в прогнозата и вариант за т.нар. нулева миграция, т.е. ако броят на установяващите се в България е равен на тези, които я напускат. В този сценарий в края на века ще има 4.242 млн. жители на страната. Спрямо водещия сценарий това само ще отложи с няколко години преминаването на милионните прагове. Прогнозата за всички останали съседи на България е населението им да намалява.

Всичко това ще се случва в контекста на увеличаване на човечеството до почти 11 млрд. души в края на този век. Темпото на растеж се забавя и жителите са по-възрастни от обичайното. И все пак сегашните 7.7 млрд. души ще станат 9.7 млрд. в средата на века. Африка ще бъде безспорният лидер по раждаемост десетилетия наред, а Индия относително скоро може да надмине по население Китай като №1 в света. Европа (вкл. Русия, но и Турция, която е включена в Западна Африка) непрекъснато ще намалява - от 747.636 млн. през 2020 г. на 710.486 млн. в средата на века и 629.562 млн. в края му според водещия вариант.

 

Най-бързо намалява населението в Русе, Плевен и Добрич

Град Русе е загубил най-много жители през 2018 г., сочат данните на НСИ за миналата година. Той се е стопил с 1223 души и населението м...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Мойте съболезнИвания към слугинажа на Сорос в actualno.com
 • единица Н.Ф. 5 единица Н.Ф. преди 3 месеца Профил на трол?
  А , е време за НАРОДНА ВЛАСТ. С ДРУГАРСКИ ПОЗДРАВ..... НИКАКВА ... ЗА ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА И ТЕХНИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ. РАПОРТ ДАДЕН...
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Да се обвинява единствено и само герб като политическо/мафиотска организация е подвеждащо и неправилно. Питам се защо вие по долу не обвинявате цялата политическо/мафиотска структура Кликата10111989. Ами , зашото сте част или съучастници на подобни на герб структури, но това не промяна факта. От планетарна гледна точка дали ще изчезне определен народ е незначителна подробност. Важното е как се поз виж още ›› ициониращ ти лично. А вие тук 80% сте съучастници на Враговете на Народа. Тоест престъпници и Национални предатели. Просто факт.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Ми ГЕРБ са най-често обвиняваните в момента по една проста причина: ГЕРБ са управляващата партия. И за това ГЕРБ са на пангара, образно казано. Опозицията винаги е била (е, и ще бъде) в по-изгодно положение. Винаги опозицията е тази, от която не зависят много неща и е много по-лесно да обвиняват управляващата партия за всичко. Когато ГЕРБ загубят управлението на държавата, тогава те ще се окажат в виж още ›› по-изгодна позиция да критикуват, и тогава ще спрат да говорят за тях, или поне няма толкова много да говорят както сега. Надявам се, че достатъчно ясно го обясних? Така е поне в условията на едно демократично управление.
  : 1 !
 • Мафията 3 Мафията преди 3 месеца Профил на трол?
  Прави са гербавите! Резултатите от управлението им вече са видими. 11 600 бебета по-малко само за тази „прекрасна” 2018 година.
 • Мафията 2 Мафията преди 3 месеца Профил на трол?
  Прави са гербавите! Резултатите от управлението им вече са видими. 11 600 бебета по-малко само за тази „прекрасна” 2018 година.
 • СИК Академика 1 СИК Академика преди 3 месеца Профил на трол?
  Бойко : Изгоних децата ви . Унищожих и съсипах страната ви . Заробих ви с милиарди заеми . Съсипах здравеопазване, образование и армия ! СТОПИХ ДЪРЖАВАТА ВИ С ДВА МИЛИОНА ! А вие пак ме избирате !!!
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Щото мойко е изключително по различен от бойко и ако бяхме избрали мойко вместо бойко то сега нещата щяха да са много по различни. Глупости , Правилните решения са извън тази Клика 10111989 Врагове на Народа и от вас /80%/ съучастници на тези Врагове на Народа.
  : 1 !
Последно в Актуално