В първия си брой за 2014 вестниците трябва да обявят своите собственици

31338
В първия си брой за 2014 вестниците трябва да обявят своите собственици

Издателят на периодични печатни произведения трябва да публикува в първия брой за всяка календарна година информация, идентифицираща действителния му собственик. Това се посочва в чл. 7а на Закона за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, приет от 41-ото Народно събрание на 21 октомври 2010 г. и обнародван в ДВ, бр. 87 от 5.11.2010 г., напомниха пресцентъра на Министерството на културата, цитирани от БТВ.

Издателят, в 7-дневен срок от отпечатването на първия брой на печатното произведение за всяка календарна година, е длъжен да подаде в Министерството на културата и декларация по образец, одобрен от министъра на културата, която идентифицира действителния му собственик. Законът изисква също така издателят на периодични печатни произведения в 7-дневен срок от настъпването на промяна в действителния му собственик да подаде декларация в Министерството на културата.

Венелина Гочева ще бъде новият собственик на "Труд" и "24 часа"

"Про нюз България" АД ще бъде официалният купувач на "Медийна група България - Холдинг" (MГБХ) ООД. Това става ясно от сайта на Комис...

Министерството на културата публикува на интернет страницата си информацията, идентифицираща действителния собственик на издателя, в 10-дневен срок от получаването на декларациите.

Законът изисква също така издателят на периодични печатни произведения в седемдневен срок от настъпването на промяна на действителния му собственик да подаде декларация в Министерството на културата.

Голяма част от собствениците на вестници са известни. Вестник "Сега" е собственост на "Овергаз", в. „Капитал дейли” - на Иво Пропокопиев и Теодор Захов, "Монитор", "Телеграф" и "Политика" -  на "Нова медийна българска група", управлявана от бившия директор на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски и т.н.

Дали всички печатни издания ще спазят закона и ще обявят собстеността си – предстои да разберем в първите дни на 2014 година.

Венелина Гочева ще бъде новият собственик на "Труд" и "24 часа"

"Про нюз България" АД ще бъде официалният купувач на "Медийна група България - Холдинг" (MГБХ) ООД. Това става ясно от сайта на Комис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество