В Розово категорични - вземаме само българи

16281
В Розово категорични - вземаме само българи
Снимка: БГНЕС

Ако ще идват чужди хора в Розово, приемаме само българи. Това е категоричната позиция на скандалното казалъшко село Розово, чиито жители успяха да прогонят законно взели къща под наем сирийски граждани.

Мотивите за прогноването продължават да са страхът от "кражби и убийства". Те бяха изложени от две жени от селото пред камерата на bTV. Не цялото село се бунтувало срещу бежанците, но повечето хора действали спонтанно.

Розово - цветът на оскотяването

Срам и позор. Само с тези две думи може да се опише това, което се случи в казанлъшкото село Розово. Най-доброто и най-хубавото в Бълга...

Имота на улица „Рожен 2” за кратко обитавали три семейства на сирийци с общо шест деца със статут на бежанци. Те предплатили наем от 1300 лева, но недоволството на местните ги изсели преди да изтече уговореният наем.

Групата местни активисти, подкрепени от кмета Теодора Георгиева, мотивират действията си и срещу тъмното минало на собственика на имота. Отказват обаче да говорят пред камери. Собственикът на къщата също не се съгласи да обяви публично позицията си късно снощи.

„Чужди хора, не ги познаваме, всеки го е страх да не станат кражби, убийства”, каза Димитрина Стоянова, която живее в селото. Въпреки че не са виждали възрастните сирийци, а само децата, местните се страхували от тях.

"Тази случка не ме изненада, но ме разгневи. Село Розово е опозорено. Тези хора не само опозориха себе си, но и българската нация. Като част от тази нация, те лепнаха позор и върху мен. От много години казвам, че в България се развива битов фашизъм, който е на основата на ксенофобията", коментира пред Нова телевизия политологът Евгени Дайнов.

Гостоприемство по български в село Розово: Цигани не ни трябват

До днес, 28 април, беше даден срок на 17 сирийски бежанци да напуснат новия си дом в казанлъшкото село Розово. Още в събота, 26 април, ...

"Тъжно ми е за тези хора, защото те очевидно живеят в един враждебен свят. Въпросът е дали този свят им е внушен, или те наистина го усещат като такъв. Днешният свят е отворен, не е логично да се държат така”, каза от своя страна преподавателят от НБУ проф. Михаил Неделчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com