В Телиш са готови да се борят "до победата"

18107
В Телиш са готови да се борят "до победата"
Снимка: БГНЕС

От началото на тази седмица жителите на плевенското село Телиш излязоха на бунт срещу намерението в близкото военно поделение да бъде построен лагер за бежанци. Още в понеделник, 4 ноември, хората блокираха пътя София – Русе и оттогава има барикада при военното поделение, на която жители на селото дежурят.

Действията на държавата бяха възприети като директна атака в селото и дори посещението на вътрешния министър Цветлин Йовчев и обещанието му да бъдат създадени нови работни места не успя да склони хората да приемат бежанци.

България и Гърция ще си сътрудничат за справяне с бежанската вълна

България и Гърция са държави, които се явяват външна граница на Европейския съюз и това налага още по-тясно взаимодействие между тях ...

„Малко студ, малко страх и т.н. Ние, хората, от Телиш малоумни ли сме, какви сме? Тук ще стоим до победата, докато не се изнесе оборудването на Гражданска защита и да се освободи районът на поделението. Обмисляме дали да не тръгнем малко и към жълтите павета”, описа ситуацията пред сутрешния блок на bTV жител на селото.

Представител на инициативния комитет по протестните действия заяви, че хората са готови на крайности и макар че в момента страстите са потушени, те отново биха избухнали, ако държавата продължи да настоява на своето. Той допълни, че са предложили алтернатива – бежанците да бъдат настанявани в райони, извън населените места, в изолация.

Кметът на Телиш Нели Дакова изрази опасения, че „наистина ще се наложи жандармерия да дойде”, тъй като хората са единодушни и категорични в позицията си против бежанския лагер. Според нея всичко тръгва от това, че държавата е решила сама къде ще има бежански лагер, без да има допитване до жителите на селото и без да се координират действията с местната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com