ВАП: ДАМТН да направи пълна проверка на течните горива на пазара

1992
ВАП: ДАМТН да направи пълна проверка на течните горива на пазара
Снимка: iStock/Guliver

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазване на законността и в защита на държавния и обществения интерес, Върховна административна прокуратура(ВАП) възлага проверка на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор(ДАМТН) за спазване на изискванията за качество на течните горива, както и на нормите за съдържание на олово, сяра и други вредни вещества (замърсители) в тях, съобщиха от прокуратурата.

Проверката се възлага от ВАП във връзка с информация в медиите за неспазване на нормативните изисквания за качество на течни горива и изключително широкото им разпространение и използване.

Горанов: Вносът на течни горива се контролира от независима организация

Контролът на вноса на течни горива на пристанищата в Русе, Варна и Бургас се определя от независима инспектираща организация в присъств...

Тя следва да се предприеме спрямо лицата, които пускат на пазара течни горива и спрямо крайните разпространители на течни горива в обекти от рода на резервоари за съхранение и използване на течни горива в търговски, производствени и складови обекти, петролни бази и терминали, бензиностанции от колонките за зареждане, подвижни цистерни за превоз на течни горива. При тази дейност чрез прилагане на декларации за съответствие, на митнически, транспортни, счетоводни и др. документи, вземане на проби и изпитване в акредитирана лаборатория и др., трябва да се установи спазват ли се изискванията за качество и нормите на съдържание на съответните вещества в течните горива съобразно Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начините за техния контрол; съставят ли се декларации за съответствие на конкретната партида течно гориво съответства ли съдържанието им с нормативните изисквания; поставена ли е на видно и достъпно за потребителя място маркировка, съдържаща информация за вида на горивото, изискванията за качеството му и декларация за съответствие за разпространяваната партида.

ВАП изисква получените резултати да се синтезират, като се отразят направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, наложени принудителни административни мерки в случаи на констатирани нарушения и изпратени данни за извършени престъпления на съответните прокуратури, респ. органи на МВР.

Резултатите от проверките следва да се предоставят в определения от ВАП срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com