Варна кандидатства за наградата „Блумбърг“ с проекта „Танцувай на математика“

23341
Варна кандидатства за наградата „Блумбърг“ с проекта „Танцувай на математика“

 Община Варна кандидатства за конкурса Mayors Challenge („Предизвикателство за кметове“), организиран от Фондация „Блумбърг филантропс“, с проекта „Танцувай на математика“, съобщиха от пресцентъра на Община Варна.

Организацията, основана от Майкъл Блумбърг – бивш кмет на Ню Йорк, през 2012 г. е  разпределила общо 370 млн. долара за реализация на различни проекти. Тази година най-добрата, смела и лесно приложима идея ще получи финансиране от 5 млн. евро, още 4 града ще получат по 1 млн. евро от фондацията. 

Започва национален конкурс „Диря в морето”

Инициативен комитет за честване на Международния ден на моряка – 25 юни, организира национален конкурс за литература и изобразите...

По време на конкурса в община Варна са постъпили 36 предложения от областите градско развитие и благоустройство, екология и устойчива околна среда, подобряване на общественото здраве, електронни услуги, подобряване на благосъстоянието и природосъобразен живот, култура, образование, туризъм, политика.

След селекция журито в състав – Пламена Маринова – зам.-кмет по юридическите въпроси, Бисер Младенов – зам.-кмет по европейските проекти, Петър Йорданов – главен архитект в общината, Биляна Раева – представител на община Варна в Брюксел, Ламбрин Сотиров, Иван Станчов, арх. Борислав Игнатов, Георги Камов – социален предприемач, Велина Велинова и Мирела Донкова – експерти в отдел „Международно сътрудничество и протокол“, определи двете идеи, на базата на които работна група оформи проекта „Танцувай на математика“.

Той е създаден на основата на поректите “Варна – зелен град”, на Николай Тодоров,  Младежка група “Аморфа”, и „Прилагане на сугестопедията като образователен метод в училищата“ - на Фондация “Проф. д-р Георги Лозанов и проф. д-р Евелина Гатева”.

„Благодаря на всички автори, които представиха своите креативни идеи. Положителната енергия във вашите проекти ни дава увереност, че заедно можем да се справим с най-голямото предизвикателство – превръщането на Варна в едно по-добро място за живеене“, обърна се към участниците кметът на морската столица Иван Портних.

13 варненски двойки си казват „да“ в Деня на влюбените

3 двойки ще си кажат „да“ утре в Деня на влюбените във Варна, съобщи Петел. Един от ритуалите ще бъде битов, а останалите ...

“Танцувай на математика” се фокусира върху създаване на възможност за учене чрез преживяване в приятна среда в непосредствена близост до дома, чрез използването на метода сугестопедия. Очакваният ефект е връщане на интереса и радостта от ученето - с повече вдъхновение, увереност и ефективна комуникация.

Сугестопедията е обучение, което стимулира едновременно интелектуалната дейност, емоциите и физическото състояние на човека. Методът, който помага да се разкрият потенциалните възможности на личността, е открит от българския учен д-р Георги Лозанов през 60-те години на 20-ти век. Прилага се успешно в България през 60-те и 70-те години. Тогава комисия на ЮНЕСКО констатира резултатите от обучението и препоръчва разпространението му по целия свят. Наричат го “забравения български бисер в педагогиката“. Днес интересът към сугестопедични центрове, школи и обучени преподаватели се възражда.

 „Танцувай на математика“ предвижда със средствата на градския дизайн да бъдат преустроени различни неизползвани и непривлекателни пространства в петте района на Варна, които да бъдат превърнати в приветливи места за срещи, където хората ще могат да учат езици, история и други дисциплини без стрес, принуда и скука, без значение каква е тяхната възраст, социален статус, местоживеене или степен на образованост. Всеки ще може да научи дори математика, докато танцува, уверяват авторите на идеята. Това ще може да се случва в съответния квартал, в близкия парк, читалище или на площадката пред блока.

„Надяваме се, че този автентичен български метод, създаден от проф. Лозанов, ще бъде нашето средство да променим отношението към познанието, да внесем повече вдъхновение, мотивация и умения за ефективна комуникация в общността, да превърнем съвременния жител на големия град от консуматор на информация в гражданин, който принадлежи към своята общност и приема обучението като приятно предизвикателство“, обясниха авторите на проекта.

Общинска АНТИСПИН кампания във Варна стартира по повод 14 февруари

По повод 14 февруари – Международен ден на влюбените, за шест пореден път стартира АНТИСПИН кампания, съобщи Община Варна. Тази ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com