ВАС потвърди решение на КЗП за нелоялна практика на "Мобилтел". Телекомът: Това е единичен случай

7762
ВАС потвърди решение на КЗП за нелоялна практика на "Мобилтел". Телекомът: Това е единичен случай

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на потребителите (КЗП), че телекомуникационния оператор "Мобилтел" е приложил нелоялна практика, като представил по заблуждаващ начин информацията за метода на изчисляване на цената за мобилния интернет трафик на данни в мрежата си, съобщиха от КЗП.

Решението на ВАС е по жалба на мобилния оператор, който счита, че решението на КЗП е необосновано и има нарушения на съдопроизводствените правила.

В договора си с общи условия телекомът посочва, че таксуването е на всеки килобайт съгласно тарифния план. Компанията, казва КЗП, обаче премълчава, че съществува минимална цена за всяко влизане в мрежата (интернет сесия), която се равнява на 1 МВ трафик на данни. Потребителят не е информиран за това обстоятелство и си създава погрешно впечатление за пресмятането на цената, която ще заплати, заключват от регулатора.

КЗП забрани на два телекома да отказват прекратяване на договори с клиенти

Комисията за защита на потребителите (КЗП) съобщи, че е забранила на два от телекомуникационни оператора да отказват на абонатите си бе...

От КЗП напомнят, че когато с окончателно решение на ВАС е потвърдена нелоялна търговска практика. Така засегнатите от нея имат право да развалят сключения в резултат от използването й договор и да претендират за обезщетение по съдебен път.

Според решението на съда представянето на информация за принципа на тарифирането на услугата на различни – в приложението към договора и на интернет страницата на търговеца, без да има изрично препращане от едното място на другото, може да се окачестви като нелоялна търговска практика. Самият начин на поднасяне на информацията способства за въвеждане в заблуждение на потребителите, независимо че текстовете на условията само по себе си са ясни и точни, се казва още в заключението на съда.

Решението на Върховния административен съд е окончателно. Законът предвижда окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

От "Мобилтел" с търговска марка Мтел в отговор до Actualno.com заявиха, че става дума техническа грешка по единичен случай.

Маргаритов: Помирителните комисии ще решават без пари спорове между потребители и търговци

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще бъде администратор на т.нар. секторни помирителни комисии и ще участва активно в опитите ...

"Дискутираният (...) клиентски договор и липсващата в него информация относно минималната цена за интернет сесия представляват единичен случай, резултат от техническа грешка при изготвянето на договора. В конкретния случай поради допуснатата техническа грешка са активирани допълнителни отстъпки на клиента, така че потреблението му да се тарифира в съответствие с условията по клиентския договор", казват от компанията.

"Взети са и мерки, за да няма подобни технически грешки в бъдеще", подчертават от телекома.

"Ние в Мтел държим изключително много на прозрачността и доброто клиентско обслужване и затова правим всичко възможно да избягваме подобни казуси. Мтел е обжалвал решението на съда, защото както е видно, това е единичен случаи, а не повсеместна практика", обясняват още от телекома.

"В момента, в който компанията е разбрала за грешката, тя е взела моментални мерки, за да предотврати подобни действия в бъдеще и да компенсира засегнатите клиенти. Затова и сме счели, че този инцидент не представлява нелоялна търговска практика", казват от Мтел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com