Великобритания не откри нарушение в скандалния филм на "Ал Джазира" за България

4172
Великобритания не откри нарушение в скандалния филм на "Ал Джазира" за България

Няма нарушение в разпространения по „Ал Джазира” скандален филм „България, моя земя”. Това е мнението на британският медиен регулатор, което е пратено като отговор на СЕМ, стана ясно от думите на члена на СЕМ Мария Стоянова.

Британският СЕМ е поискал от „Ал Джазира” да обясни всичко по случая – какви са доказателствата за изтъкваните тези във филма и дали отговарят на историческата истина. „Ал Джазира” отговоря, че в случая историческата перспектива минава през лични впечатления. Арабската телевизия добавя, че в крайна сметка във филма имало твърдение, че нещата в България по отношение на дискриминацията на турското малцинство се подобряват. Британците са приели отговора, макар да признават, че има противоречия в произведението.

Британската СЕМ подхвана скандалната пропаганда на "Ал Джазира" срещу България

Това, което направихме по отношение на "България, моя земя" в рамките на Европейския съюз, е да се обърнем към „Ал Джазира”...

По думите на Стоянова пред bTV СЕМ е много обезпокоен от решението. Не сме съгласни с него, защото в „България, моя земя” като авторитет е показан явният застъпник на неоосманистки тези Джъстин Маккарти. Затова следващия вторник (22 март) СЕМ ще обсъжда какво да направи, защото е много ограничен от закона. Стоянова изказа предположение, че България ще продължи да се сблъсква такъв тип съдържание. Имало идея от прибалтийските страни на общоевропейско ниво да има реакция – когато става въпрос за такова съдържание от трети страни.

Предистория

Филмът "България, моя земя" е на турската режисьорка Йелда Янат Багджи. В него се набляга на факта, че България е част от Османската империя и то по начин, по който се внушава, че преди Османската империя не е имало България. Пред зрителите историкът Джъстин Маккарти разказва какви "ужаси" са се случили на ислямското население на България. Същият Маккарти обаче застъпва и тезата, че в началото на XX век Османската империя не е извършила геноцид над арменците - официалната турска доктрина. Припомняме, че по официални данни по това време са избити 1 млн. арменци. Вместо това, Маккарти, заедно с други показани във филма "експерти", говорят как през XIX век турците били мнозинство и през следващия век "българското малцинство" едва ли не става мнозинство чрез процес на насилствена асимилация и заради Балканските войни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com