Велислав Величков: Обнадеждаващо е, че съдебната реформа е тема номер едно за 46 НС

12647
Велислав Величков: Обнадеждаващо е, че съдебната реформа е тема номер едно за 46 НС
Снимка: БГНЕС

"Обнадеждаващо е, че съдебната реформа е тема номер едно сред приоритетите на 46-ото Народно събрание. От 20 години се поставя въпросът за реформа в правосъдието, а нито един парламент не е започвал с този приоритет". Това заяви пред БНР адвокат Велислав Величков от "Правосъдие за всеки".

По думите му съдебната реформа е основна тема и за партиите и коалициите, които водят разговори за съставяне на правителство с мандат на "Има такъв народ", което, според него, означава, че без постигане на съгласие по темата за реформа на съдебната система чрез законови и конституционни промени няма как да се стигне до разбирателство за формиране на правителство.

Адвокат от "Правосъдие за всеки": Защо МВР ограничи правото ни на свободно придвижване? (ВИДЕО)

Традиционно в сряда вечер стотици протестиращи се събраха пред сградата на Съдебната палата с искане за оставка на правителството и на ...

Адвокат Величков подчерта, че "Правосъдие за всеки" има предложение за отпадане на фигурата на главния прокурор, което са представили на вниманието на обществото и политическите сили.

"Сред партиите в Народното събрание има намерение да се промени начинът на избор на главния прокурор, да се ограничат правомощията му, да се въведе парламентарен контрол и отчетност на главния прокурор, както и да има други основания за освобождаването му, освен изрично посочените", посочи юристът.

Той изтъкна, че въпросът за правомощията, статута и отговорността на главния прокурор ще опре до необходимост от промени в Конституцията:

"Той не може да бъде решен само с промени в Закона за съдебната власт. Затова е много важно разговорите, които започват между парламентарните партии, да включват и необходимите конституционни промени, за да не станат поредните промени в Закона за съдебната власт, които няма да родят никаква промяна. Промените в Закона за съдебната власт най-напред трябва да решат проблема с ВСС, защото с тази структура и с този състав, в който половината му избираем състав се избира по тайни и неясни уговорки от партиите в парламента, и законодателната власт грубо се е намесила в независимостта на съдебната власт, имайки управляваща, а не контролна функция, балансираща ВСС. С този състав няма никакъв смисъл да се избира главен прокурор, защото ще получим същия резултат. Необходима е нова структура на ВСС и нов негов състав тогава да се премине по нови правила и критерии към избор на нов главен прокурор".

Величков: Без реформа в правосъдието, нищо друго няма да заработи както трябва

Пореден протест под наслов "Правосъдие без каскет” се проведе и тази сряда пред Съдебната палата, предаде БГНЕС. "Девета поредна...

Според адвокат Велислав Величков с решението си да отхвърли като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор, ВСС се е поставил не само над закона, а и над Конституцията, като е приел, че е негова преценка кой има право да иска освобождаване на обвинител номер едно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com