Видин почита паметта на Св. Ромил Видински

19669
Видин почита паметта на Св. Ромил Видински
Снимка: БГНЕС

Паметта на Свети Ромил Видински ще бъде почетена във Видин днес, съобщи "Фокус".

Православната църква почита светеца на 16 януари. И за да могат повече християни да присъстват на богослужението, тържественото отбелязване ще се проведе от 18.00 часа в катедралния храм. Ще бъде отслужена утринна служба в чест на Свети Ромил Видински и петохлебие за благословение на жителите на Видин.

Ремонтират опасен надлез във Видин с държавни пари

Държавата спасява чрез ремонт опасен надлез във Видин, съобщават от 24chasa. Надлезът се намира на основната пътна артерия на бул."Пан...

„Кулминацията на честването ще бъде отслужването на Света божествена литургия от 19:30 часа. Свети Ромил Видински е известен още като Бдински и Раванишки, както го наричат сърбите”, каза архимандрит Поликарп, председател на катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”. Той добави, че желанието на Видинска света митрополия е да изяви светостта на този велик българин и човек, който произхожда от Видин, и да накара хората да подражават на добродетелния живот, който той е имал.

„Дано всяка година паметта на св. Ромил Видински да се празнува по-мащабно, а защо да не стане това един празник на Видин”, каза духовникът.  Той припомни, че това е видински светец и човек, който е живял и израснал в града. Погребан е в манастира в Раваница, Сърбия. На 29 януари, когато се отбелязва паметта на светеца по стар стил, ще се организира екскурзия до манастира, а духовници от Видин ще отслужат света литургия в светата обител.

„Желанието ни е паметта на Св. Ромил Видински да се почита и празнува, а лансирането на неговата личност в обществото да бъде един духовен момент в израстването на всички нас”, каза още архимандрит Поликарп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com