Вигенин: Постепенно започваме да овладяваме ситуацията с бежанците

16004
Вигенин: Постепенно започваме да овладяваме ситуацията с бежанците
Снимка: БГНЕС

Ситуацията с битовите проблеми на бежанците у нас постепенно започва да се овладява. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред БНР.

"Получихме съдействие и помощ. Разбира се, те не са достатъчни. Основната тежест ще падне върху българския бюджет. Убеден съм, че съвсем скоро репортажите от центровете за бежанци ще изглеждат по съвсем различен начин. Започваме да взимаме мерки и по интеграцията на тези от тях, които ще получат статут на бежанец и ще останат по-дълго в страната. Тези мерки ще включват комплекс от действия, които да позволят те да бъдат не само консуматори, но и да допринасят за държавата. Трябва да гарантираме образованието на децата, възможността на част от имигрантите да работят", каза още Вигенин.

Той отрече да е имало забавяне в реакцията към Турция по отношение на притока на имигранти от южната ни съседка. Външният министър обяви, че съвсем скоро ще бъде подписано споразумение между двете страни за съвместно наблюдение на границата. Другата седмица ще бъде подписано и споразумение за тристранен граничен център между България, Турция и Гърция.

България ще реагира в случаи на дискриминационен подход спрямо нейни граждани от други страни-членки на ЕС след отварянето на трудовите им пазари от Нова година, категоричен беше Вигенин и подчерта, че не може да има двойни стандарти в ЕС.

Като най-тежкото политическо предизвикателство в работата му до момента Кристиан Вигенин определи конфликта в Сирия. Той коментира, че на този етап са неуместни посещения в Сирия, като това, което готви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Според външния министър интерес от договора за добросъседство има в по-голяма степен македонската страна: "Ние сме заявили ясно, че без такъв договор не сме готови да подкрепим даването на дата за начало на преговорите. Доверието се изгражда постепенно, като казвам, че сме по-близо, го мисля наистина сериозно. Ще положим нужните усилия, това да стане максимално бързо”, обясни Вигенин.

Външните министри на България и Турция обсъждат проблема с бежанците до дни

До дни външните министри на България и Турция ще обсъдят проблема с бежанците. Това каза пред журналисти министърът на външните работи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество