Виртуални средства – реална грижа

1078
Виртуални средства – реална грижа
Снимка: Нестле България

Безопасността се намира в самото сърце на модерния бизнес. Нейната роля не се ограничава единствено до това да предпазва служителите от злополуки на работното място, а да ги възпитава в грижа и отговорност. Лична и споделена.  Именно споделената отговорност  често бива забравяна от хората, когато чуят за безопасност. Това изисква компаниите непрестанно  да търсят нови и иновативни начини, с които да осведомяват и въвеждат служителите си по един продуктивен начин в работния процес.

Сред онези компании, които ясно осъзнават възможностите и необходимостта от обучения по безопасност, е Нестле България. Нейната целогодишна  кампания „Безопасността е моят избор“, традиционният ежегоден „Ден на безопасността“, използването на между 10-15% от инвестиционния портфейл, превръщат Нестле в една от най-динамичните компании, внедряваща иновации, когато говорим за безопасността на работното място. Точно това води Нестле  към включването на технологията за виртуална реалност (VR), като част от обучителната програма по безопасност.

По време на миналогодишното издание на „Ден на безопасността“, което Нестле България организира ежегодно, за да затвърди безопасните практики сред служителите си,  за първи път служителите бяха потопени във виртуалната реалност, за да се обучат, упражнят и да си припомнят в безопасна среда как се спира и пуска машина във фабриката на поточна линия. Компанията използва модерната технология, за да симулира ситуация, в която служителите заедно трябва да изпълнят правилно спирането на машина, т.нар. LOTO (Lockout, Tagout). LOTO е физическото изолиране на всички опасни енергийни източници, които захранват част от оборудването, машината или системата във фабриката. Служителите във виртуална реалност изключват захранването на машината, след това заключват с катинар с индивидуален етикет, на който служителя си пише името. Това означава, че в този момент се извършва интервенция при разглобяване на машините. При авария или спиране на машината може да работят няколко човека по решаването на проблема и всеки следва да изпълни процедурата по поставяне на катинар с етикет със собственото си име. Захранването на машината се възстановява след като и последният работил на мястото махне катинара с името си, увери се, че никой не работи и не извършва ремонтни дейности, и след това въведе машината отново в експлоатация.

Това е изключително важна процедура, при която точното следване на правилата за безопасност е от съществено значение, защото в противен случай може да доведе до наранявания или инциденти. По тази причина Нестле България избира VR обучението, защото поставя отговорността си към всеки един служител на първо място, за да гарантира по-висока степен на осведоменост и практическо упражнение.

VR се използва и в специално създадената за Югоизточния пазар кампания „Безопасността е моят избор“ като инструмент, който има възможност да създава персонализирани ситуации, поставящи човек в центъра на възможен инцидент, но в безопасна среда.  По този начин служителите получават образователни обучения, които ги правят по-сигурни и по-компетентни във всяка възможна ситуация на работното място.

Безопасността и здравето на всеки един от служителите в компанията е приоритет номер едно за Нестле, това е и причината за стартирането на мащабната целогодишна кампанията „Безопасността е моят избор“, която цели да понижи риска от инциденти в работна среда. 90% от инцидентите на работа са поради неглижиране на правилата за безопасност, затова и Нестле се ангажира да потвърди и затвърди тези правила и по този начин да повдигне вниманието по темата за безопасността, превръщайки я в първо и основно условие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com