Висша чиновничка си даде хиляди левове като бонус и го крие

13131
Висша чиновничка си даде хиляди левове като бонус и го крие
Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Илиева-Николова се награди със 7000 лв. през септември и още 4000 лв. през октомври миналата година

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Илиева - Николова си даде бонус от 7000 лв. през септември и още 4000 лв. през октомври миналата година. И това са парите за допълнително материално стимулиране през месеците, за които БГНЕС има информация, но е възможно те да са много повече.

Няма как да отречем това, защото Николова отказа достъп до обществената информация с абсурдния мотив, че това са "лични данни". Такива данни, според нея са дори и общата сума на раздадените бонуси в агенцията.

Парите Виолета Николова си е давала във време когато Министерството на правосъдието се ръководи от стария екип на ведомството. От новия екип на министър Диана Ковачева съобщиха, че в момента в Агенцията по вписванията тече проверка за правилата, по които ръководството е отпускало средства за допълнително материално стимулиране за себе си и за своите служители.

Грозна злоупотреба в Дома за възрастни хора в "Княжево"

Директорът и счетоводителят на Дома за възрастни хора с деменция в столичния район Княжево са източили над 213 хиляди лева от бюджета...

Близо два месеца Николова се опитва по всякакъв начин да не отговаря на въпросите, които и поставихме за това колко пари е дала за допълнително материално стимулиране и с какво заслужила да награди сама себе си с хиляди левове. Последното абсурдно обяснение е разписаният от нея отказ за достъп до обществена информация, в който се посочва, че всички въпроси са "лични данни". Първите въпроси бяха изпратени още в началото на декември през пресцентъра на Министерството на правосъдието. След седмица всеки ден се очакваше отговор "до дни". Оказа се, че от агенцията са пратили писмо до МП на 28 декември, но и в него не се съдържали необходимите данни. И тъй като те засягат въпроси, които касаят разхода на обществени пари, данните бяха поискани по силата на Закона за достъп до обществена информация.

В началото на февруари лично Виолета Николова подписва отказ от достъп до такава информация, въпреки признанието, че тя е обществена. Мотивът е повече от абсурден: засягат се интересите на трети лица и се съдържат лични данни.

"Лични данни", поне според отговора на Виолета Илиева – Николова се оказа дори и общият размер на раздадените средства за допълнително материално стимулиране на служителите в агенцията за 2011 г. За висшата чиновничка и броят на служителите, които са получили бонуси, е лична информация. Криейки се отново зад понятието "лични данни", Николова отказва информацията за бонусите, които е дала и сама на себе си. В мотивите за отказ тя казва, че информацията засяга трети лица, явно определяйки и себе си като такова. Така от тези "трети лица", т.е. и от нея, "са изискани съгласията" с нарочни писма и те отказали писмено.

БГНЕС напомня на Виолета Илиева - Николова, която е и юрист, че по смисъла на чл. 2, ал. 1 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности /ЗПИЛЗВДД/, като изпълнителен директор на Агенцията по вписванията тя е задължено лице и трябва ежегодно да декларира получените си доходи. Това е публична информация, т.е. според Сметната палата и Законът за публичност на имуществото нейните възнаграждения не са лична информация. Там не се изисква съгласие, даже напротив, тя е задължена да ги декларира.

Фараоните от 90-те години се завръщат

Фараоните от 90-те години, които завлякоха парите на стотици хиляди българи, се завръщат в пика на кризата, твърди АСН. Нова пирамида ...

Затова и БГНЕС ще публикува данните, с които разполага за нея – копия на две нейния заповеди за стимулиране, с които тя си дава допълнително, отделно от заплатата си на висш чиновник, със 11 000 лв. И ако за много български семейства това са много пари, то Николова си ги дава само за два месеца.

11 000 лв. са над 40 минимални работни заплати - пари, които все още са месечния бюджет за издръжка на 40 българи. Дори и министър – председателят взема толкова хиляди левове, и то не като стимул, а като заплата за близо 4 месеца.

И ако сумата е ясна, то мотивите, с които Николова награждава сама себе си, все още не са ясни. От документите не става ясно какви точно отговорности е имала и какви затруднения е преодоляла тя, за да заслужи хилядите левове. Явно за изпълнителния директор на Агенцията по вписванията това също е лична информация. Не е сметнало да обясни това и в заповедите, които разписва. В тях има само напълно стандартна и обща фраза, с която се казва, че стимулите се дават "във връзка с постигнати отлични резултати при изпълнението на задълженията, свързани с подобряване организационните връзки между административните звена, условията за нормална и ефективна работа и цялостен контрол за законосъобразност на изготвените документи и приемани действия от страна на общата администрация". И в двете заповеди най-много пари изпълнителният директор заповядва сам на себе си. Първата заповед е от 17 септември, а втората от 14 октомври.

Виолета Николова пое поста като ръководител на Агенцията по вписванията през октомври 2010 г. До момента работата й се запомни в медиите със скандала по вписванията на партидата на "Петрол холдинг" и дългите опашки от чакащи пред агенцията в края на миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...